A fenntartható MICE-turizmust célozza meg Málta

Forrás: turizmus.com

 2022. február 14. 12:17

Az aprócska szigetország egyre jobban látható elkötelezettsége és szándéka, hogy turisztikai és vendéglátóipari ágazatát is jobbá tegye.

Amint a nemzetközi turizmus és a MICE üzletág visszatér a normális kerékvágásba, fontossá válik, hogy az újraéledő ágazat jobb és a jövő szempontjából fenntarthatóbb legyen. A cégek és a szervezők egyre inkább olyan úti célokat, helyszíneket és szolgáltatókat választanak, melyek elkötelezett hívei a fenntarthatóságnak.

Ilyen desztináció az aprócska Málta is. Bár a Földközi-tenger kis szigetcsoportjának még van hová fejlődnie, egyre jobban látható elkötelezettsége és szándéka, hogy turisztikai és vendéglátóipari ágazatát is jobbá tegye - tájékoztatott a Máltai Turisztikai Hivatal képviselete.

Rabat városa Máltán

Fotó: 123rf.com

Sziget szerte számos helyen találkozhatunk olyan szolgáltatókkal, DMC-kel, hotelekkel és helyszínekkel, melyek innovatív módon sok mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és pozitív élményt nyújtsanak szolgáltatásaikkal.

Az ágazat irányítása, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal és annak MICE-ért felelős egysége, a Conventions Malta is híven támogatja ezt az irányzatot, komoly energiákat fektetve fenntartható stratégiák megalkotásába és annak oktatásába, népszerűsítésébe.

A Conventions Malta szoros együttműködésben dolgozik a Global Green Events Ltd-vel, mely nemzetközi szervezet a fenntartható események specialistája. Tanácsadással, képzéssel és egyéb eszközökkel segíti a kormányzati szervek, a rendezvény ágazat szakemberei, szolgáltatói, a PCOk, DMCk és más szervezők munkáját, hogy azok megvalósíthassák fenntarthatósági törekvéseiket.

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed.

Ennek során kiválasztották azokat a kulcsfontosságú területeket, amelyekre összpontosítani kell, és amelyek a legnagyobb hatást érhetik el. A stratégia és akciótervek közös megalkotásán túl a Global Green Events a Conventions Maltaval együttműködik az oktatás terén is. A fenntarthatóság a Conventions Malta egyik központi témája lett, nagy energiákat fektetnek a megfelelő képzésbe és a már megvalósult projektek népszerűsítésébe.

 

Megvalósult fejlesztések

Az MTA már évek óta használja, az ECO-certified elismerést, aminek célja, hogy a máltai szállodák környezetbarát fejlesztéseit támogassa, értékelje. Az elismerést főként nagyobb szállodák birtokolják, de vannak kisebb, helyi vállalkozások, melyek példaértékű sikereket értek el. Ilyen például a családi tulajdonban lévő Xara Lodge. Már régóta használják az akvapónia rendszert és termesztenek így fűszernövényeket, zöldségeket a szálloda tetején, és látják el vele a konyhát. A konyhai hulladékot is újrahasznosítják.

A csoporthoz tartozó Xara Collection hamarosan egy új fenntartható projektet is beindít Xara Gardens néven. A Xara Lodge-dzsal átellenes területen kialakított kertben a csoport vendéglátó egységeinek igénye és az újrahasznosított gazdálkodásra specializálódott mezőgazdasági szakemberek tudása együttesen alakítja a kínálatot.

A fenntarthatóan termesztett zöldségek, növények adják majd az éttermeikben kínált fogások alapanyagát legyen szó akár a csoport legismertebb egységéről a Michelin csillagos de Mondionról, ami a Xara Palace hotel tetején található, Mdinában.

A „farm-to-table" koncepciót szeretnék meghonosítani a szigeteken és a saját egységek ellátásán túl csoportok és rendezvények igényeit kiszolgálni, sőt terveik között szerepel csoportok fogadása és fenntarthatósági képzések és tanulmányutak szervezése.

A nagy, nemzetközi turisztikai vállalkozások között is találhatunk követendő példákat. Ilyen például a Westing Dragonara hotel, melynek tetejére telepített 1000 db napelemmel több mint 600 tonna karbonkibocsátást spórolnak meg évente. A szálloda egyébként a Nature Trust és a St. Joseph's Home támogatója, így nem csak környezetvédelmi, de társadalmi felelősségvállalása is kiemelkedő. A szálloda rendelkezik az MTA Eco-certified díjával csakúgy, mint számos más hotel is a szigeteken (Corinthia Palace Hotel & Spa, Radisson Blue Resort St Julian's, The Palace Hotel, Grand Hotel Excelsior stb.)

Másik sikeres és jelentős helyi példa az öko túrák szervezésére szakosodott Malta Rural Tours és az Eco Marine Malta. Mindkét szervezet olyan programokat kínál, melyben a fenntarthatóság nem csak látnivalóként szerepel, hanem a résztvevők maguk is hasznos részeivé válhatnak a környezetvédelmi programoknak, legyen szó a delfinek életterének megmentéséről vagy helyi kistermelők életébe való bekapcsolódásról.