A filmturizmusban lát perspektívát az MTÜ

Szerző: Fodor Eszter

Forrás: turizmus.com

 2017. február 25. 08:40

A filmturizmus fellendítését célzó együttműködésről állapodott meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az etyeki Korda Stúdióval és a Korda Filmparkkal.

A témában tartott pénteki sajtóeseményen Liptay Gabriella, a Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációs igazgatója, valamint Kakuk Andrea, a Korda Filmpark ügyvezető igazgatója beszélt a magyar filmturizmusról és a benne rejlő tovább lehetőségek kiaknázásról Etyeken.

A felek véleménye szerint az elmúlt húsz év kulturális turizmusának egyik legdinamikusabban fejlődő ága a filmturizmus. Ma már egy-egy nemzetközi sikereket elérő játékfilm turisták tömegeit képes megmozgatni világszerte. A mozirajongók szívesen ellátogatnak kultikus forgatási helyszínekre. Az MTÜ kiemelten fontos területnek tartja a filmipar közvetlen és közvetett vonzerő-generáló erejét a turizmusban. A Korda Filmstúdióval való együttműködés oka és célja a hazai filmes turizmus fellendítése, hazánk forgatási helyszínként való megjelenítése.

Liptay Gabriella, a Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációs igazgatója és Kakuk Andrea, a Korda Filmpark ügyvezető igazgatója

Fotó: MTI


Kiváló filmes körülmények

A manapság többszörösen díjnyertes, nemzetközileg is elismert filmjeink, kiváló szakember gárda, modern filminfrastruktúra, valamint a 2004. évi filmes adókedvezmény-rendszer életbe lépése kiváltképp elősegítheti, hogy megaprodukciók készüljenek Magyarországon. Világsztárok váltják egymást a pesti utcákon, közben szívesen teszik közzé, hogy mivel töltik a forgatási szüneteket. A főváros szépségében, kultúrájában és gasztronómiai értékeiben gyönyörködő hollywoodi színészek viszik az ország jó hírét. A stúdiók díszletein túl rivaldafénybe kerül Budapest és Magyarország is.

Korda Filmpark, látogatóközpont

Fotó: MTI

A Korda Filmstúdió idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ezért feladatnak érzi szakmai tevékenységének bővítését. Új stratégiai célokat kíván maga elé tűzni, ahogyan léptek 2008-ban is, amikor megkapták az első civil megkeresést arra vonatkozóan, hogy tegyék megtekinthetővé, bejárhatóvá a komplexumot. Ennek nyomán határozták el, hogy a stúdiót turisztikai célpontként is hasznosítják, a 2011-ben megnyílt filmpark egyre nagyobb érdeklődés vált ki a hazai és akár a spanyol, orosz, ukrán, de még az amerikai mozirajongók között is.

 

Hello Hungary – üzenik majd a sztárok

A felek közti együttműködés első, kézzel fogható eredményeként az MTÜ egy Hello Hungary üdvözlő feliratot helyezett el Etyeken, a filmstúdió területén annak érdekében, hogy az ott forgató nemzetközi sztárokról fotó készüljön az installáció előtt és azok kikerüljenek a két cég, illetve az érintett színész közösségimédia-felületeire. További tervek körvonalazódnak a kooperáció keretében: az MTÜ weboldalán egy filmes aloldal fog megjelenni, ahová például werk videókat tesznek ki. Közös prémium kiadvány is készül majd, kifejezetten a filmes szakma számra, bemutatván a turisztikai desztinációk és forgatási színterek szerint az ország értékeit, megkönnyítve a produkciók helyszínválasztását.

New York-i kulissza Etyeken

Fotó: turizmus.com

A filmstúdió gyártási igazgatójától megtudtuk, hogy tavaly október végén egy nagy kínai sorozat érkezett hozzájuk, amely több szász millió nézőt ültet majd a tévéképernyők elé, óriási turisztikai potenciál van tehát benne. Magyarország az Egyesült Királyság után a második legfontosabb európai forgatási helyszín. A Korda Stúdió tavaly 86 százalékos kapacitáskihasználtság mellett üzemelt.

 

Beleshetünk a filmkészítés kulisszatitkaiba

A filmes szakma legmagasabb szintű kiszolgálása mellett fontos a hazánkba érkező sztárok kiszolgálásnak színvonala is. El kell érni, hogy a velük együtt érkező családtagok, a barátok, valamint filmrendezők és producerek is jól érezzék magukat Etyeken és Budapesten – hangzott el a sajtórendezvényen.

Korda Filmpark, látogatóközpont

Fotó: turizmus.com

A jobb kiszolgálás érdekében működik a látogatóközpont is, mely idén hatéves. Előzetes bejelentkezés alapján nyitott kapukkal várják a családokat, gyerekeket, különböző csoportokat. Miközben a hatalmas stúdiókban folyik a munka, a látogatók belekóstolhatnak a filmkészítés kulisszatitkaiba. Az interaktív filmes kiállítás mellett külső díszletek közt sétálhatnak, s kicsit sztárnak érezhetik magukat.

Kapcsolódó cikkek

Virágzik a filmturizmus

2015. július 28.