A focirajongókat hatalmas szurkolói zónák várják az EB-n Stuttgartban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 13:32

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) budapesti képviselete sajtótájékoztatón mutatta be, hogyan készül a város az idei év egyik legnagyobb sporteseményére, és hogy a meccseken túl mi minden vár a Stuttgartba érkező szurkolókra.

A focirajongók nyilván kívülről fújják, hogy a 2024-es labdarúgó EB-t (hétköznapi nevén az Euro 24-et) június 14. és július 14. között, 22 meccsnapon rendezik Németországban.

Tíz város ad otthont a mérkőzéseknek, közülük a négy kiemelt: Berlin, München, Köln és Stuttgart – mondta a DZT és a Stuttgart Turizmus sajtótájékoztatóján Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője.

A négyhetes esemény az előzetes várakozások szerint több mint 4 százalékkal emeli meg az éves vendégéjszaka-számot az országban, az eddigi repülőjegy-, vonatjegy- és szállásfoglalások kiemelkedő forgalmat mutatnak.

Összesen 2,7 millió jegyet adnak el a 17. UEFA Európa-bajnokságra, a magyar mérkőzésekre meccsenként 10 ezer jegyet bocsátottak a Magyarországról érkezők rendelkezésére.

Az érdeklődés azonban ennél jóval nagyobb, ezért a házigazdák azt üzenik, hogy azok is bátran induljanak útnak, akiknek nincs jegyük a tornára, a vendéglátó városok ugyanis óriási szurkolói zónákkal, 130-140 négyzetméteres kivetítőkkel és sokféle programmal készülnek a nézők fogadására. A szervezők a bajnokság teljes ideje alatt mintegy 7 millió futballturistával számolnak.

 

„Az egész város egy stadion"

A magyar válogatott június 19-én játssza első meccsét a házigazda Németországgal Stuttgartban, ezt követi június 23-án a Skócia–Magyarország mérkőzés szintén a Stuttgart Arénában.

„Érdemes a két mérkőzést összekötni, és több napot eltölteni a városban, már csak azért is, mert így kisebb az utazók ökológiai lábnyoma. Stuttgart is erre készül, a szervezők jelmondata szerint az EB időszakában az egész város egyetlen stadionná változik – emelte ki Czeiszing Miklós.

Négy hatalmas, mintegy 30 ezer fős szurkolói zónát alakítanak ki, amelyekhez különböző tematikus eseményeket kapcsolnak; a helyszínek a Schlossplatz, a Marktplatz (aktív és családi programok), a Karlsplatz (kultúra és zene) és a Schillerplatz (regionális ételek és italok).

Szurkolói zónák Stuttgartban

Forrás: DZT

Aki még több időt szánna a városra, az már a június 13-ai stuttgarti nyitókoncerten is részt vehet a Schlossplatzon. Ezt követi június 16-án a Szlovénia–Dánia mérkőzés, a már említett magyar meccsek, június 26-án az Ukrajna–Belgium rangadó, majd július 5-én a negyeddöntőt is a Stuttgart Arénában játsszák.

 

Autók, borok, panoráma

A mérkőzések között bőven van mit nézni Stuttgartban és a környéken. Czeiszing Miklós a látnivalók közül kiemelte a világhírű nagyvállalatok autótörténeti múzeumait, a Mercedes-Benz Múzeumot és a Porsche Múzeumot, a történelmi épületek közül a régi kastélyt, az Altes Schlosst, az Operaházat, továbbá Stuttgart jelképét, a város fölött magasodó tévétornyot, amely a világ első ilyen jellegű létesítménye. Családoknak is népszerű program Európa legnagyobb állat- és botanikus kertje, a Wilhelma, de a panoráma – és a híres helyi borok, illetve a sörkertek – miatt a környező dombokra is érdemes felkapaszkodni. Akik szervezetten szeretnék megismerni a város nevezetességeit, azok különböző tematikus túrákra – köztük bortúrára – is benevezhetnek.

A sajtóesemény vendégeként Lisztes Krisztián volt magyar válogatott labdarúgó, a VfB Stuttgart egykori játékosa elmondta, hogy a város biztonságos és barátságos, ahol magas színvonalú a helyi szurkolói kultúra. Érdemes autó nélkül közlekedni, és nagy sétákat tenni a bevárosban és a környéken – tanácsolta.

Czeiszing Miklós és Lisztes Krisztián a rendezvényen

Fotó: DZT

Végül Czeiszing Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy Baden-Württenberg tartomány fővárosa nemcsak a futballtorna idején izgalmas, hiszen minden évben olyan kiemelkedő kulturális és kulináris eseményekkel várják a vendégeket, mint a Jazzopen Stuttgart, a Stuttgarter Weindorf vagy a nagyszabású, több száz éves múltra visszatekintő karácsonyi vásár a Marktplatz, a Schlossplatz, a Karlplatz és az Schillerplatz környékén.