A forradalom falusi mindennapjai elevenednek meg a Skanzenben

Forrás: MTI

 2022. október 17. 13:40

Az 1956-os forradalom időszakának falusi mindennapjai elevenednek meg a szentendrei Skanzen autentikus környezetében a nemzeti ünnep hétvégéjén, október 22-én és 23-án.

Az '56 falun - Történelem és mindennapok vidéken címmel meghirdetett program alkalmával megismerhetik a látogatók az 1956-os események néhány vidéki epizódját, beöltözhetnek az 1950-es évek ruháiba, és megkóstolhatják az ínséges időkben gyakran fogyasztott köleskását - áll a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.

skanzen56

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítés árnyalja a Skanzenbe látogatók korszakról kialakult elképzeléseit

Fotó: skanzen.hu

Mint írják, a Skanzenben a Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek teherautóval a budapesti forradalmároknak. Megtudhatják a látogatók, hogy a kisalföldi Jánossomorjánál ezrek szöktek át Ausztriába a forradalom leverése után. Az Ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés helyi áldozatára emlékeznek.

Emellett ismeretterjesztő előadások, filmvetítés árnyalja a Skanzenbe látogatók korszakról kialakult elképzeléseit. A kézműves programok is a kort idézik, hogy a gyerekek ízelítőt kaphassanak az 1950-es évek tárgyi világáról. Varrhatnak rongybabát és textilzsebkendőt, készíthetnek gombfocit vagy plakettet, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből - olvasható a közleményben.