A francia kormány szerint az éjszakai kijárási tilalom nem elég hatékony

Forrás: MTI

 2021. január 28. 11:47

A francia kormány több forgatókönyvet is tanulmányoz, beleértve a nagyon szigorú karantént is, miután a jelenleg érvényben lévő, délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom nem elég hatékony a koronavírus-járvány megfékezésére.

A forgatókönyvek között szerepel a jelenlegi helyzet megtartásától a nagyon szigorú karanténig több lehetőség – közölte Gabriel Attal kormányszóvivő.

A döntés meghozatalához Emmanuel Macron államfő további elemzéseket kért a lehetséges forgatókönyvekről és azok hatásairól, de a jelenlegi helyzet fenntartása kevésbé tűnik valószínűnek – hangsúlyozta Attal.

A kijárási tilalomnak a kormányszóvivő szerint „relatív hatása” van, ami „valós, de jelenleg nem elégséges”, mert bár lassítja a vírus terjedését, de nem elég gyorsan, miközben a korábbinál fertőzőbb variánsok egyre nagyobb mértékben terjednek az országban.

Franciaországban a délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom sem elég hatékony a Covid megfékezésére

Fotó: 123rf.com

A nagyon fertőző brit variáns aránya a párizsi régióban január 11. és 22. között 9,4 százalék volt a párizsi közkórházak igazgatóságának tanulmánya szerint, s emiatt „nagyon jelentős” ismét a betegfelvétel a kórházakban.

A kormány a következő napokban egyeztet a parlamenttel és a szakszervezetekkel a lehetséges megoldásokról.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérése szerint a franciák 52 százaléka nem támogat egy újabb olyan szigorú lezárást, mint milyen a tavaszi volt, a valamivel enyhébb, novemberi változatot viszont a többség, 52 százalék elfogadná.

Tavasszal a franciák 93 százaléka értett egyet a lezárással, ősszel pedig 67 százalékos volt az arány.

Franciaországban október 29-től hat hétig volt érvényben második alkalommal általános karantén, amelyet december közepén este 8 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom váltott fel. Ennek kezdetét tíz nappal ezelőtt délután 6 órára hozta előre a kormány.

„Nincs többé konszenzus a karantén körül, Franciaország megosztott” – mondta a kutatást vezető Bernard Sananes. – Nem szabad elfelejteni, hogy a konszenzus megvolt és nagyon stabil volt. Mindannyiunkat meglepett, hogy a franciák az első karantén alatt mennyire elfogadták ezt az intézkedést” – tette hozzá.

Jóllehet a járványhelyzet romlást mutat, de nem olyan látványos és ugrásszerű módon, mint a korábbi lezárások előtt.

A kórházi betegfelvétel egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni, átlagosan napi 2 ezer, a kórházakban jelenleg 27 169 fertőzöttet ápolnak, 128-cal többet, mint kedden, akik közül már több mint 3 ezren vannak intenzív osztályon, ami a kritikus szintet jelenti. A súlyos betegek száma az elmúlt 24 órában 26-tal nőtt, jelenleg 3107.

A járvány kezdete óta Franciaországban 74 456-an vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 350-en, a beoltottak száma 1,2 millió.