A francia Riviérán marad a hétvégi karantén

Forrás: MTI

 2021. március 11. 09:45

A francia Riviéra tengerparti településein a következő hétvégén is karantén lép életbe a koronavírus-járvány miatt, máshol azonban sem szigorítások, sem enyhítések nem lesznek.

"Az a döntés született, ami nehéz döntés, hogy a lezárást a következő hétvégére is meghosszabbítjuk Alpes-Martimes megyében az előző két hétvégéhez hasonlóan" – jelentette be a védelmi tanács szerdai ülését követően Gabriel Attal kormányszóvivő. Jelezte, hogy a jövő héten ismét összeül a védelmi tanács, mielőtt esetlegesen megszüntetik a rendkívüli karanténintézkedést, ugyanis a mutatók már javulnak a francia Riviérán.

Kedden az északi Pas-de-Calais megye illetékesei is bejelentették, hogy a brit vírusvariáns térnyerése miatt a hétvégi lezárás egész márciusban érvényben marad, s a terület egészségügyi intézményeiből Belgium határ menti kórházaiba szállítanak át betegeket.

Harmadik hete zárja le hétvégére a francia kormány a Riviérát

Fotó: 123rf.com

Miután a járványhelyzet Franciaországban régiónként nagyon különböző, a kormány néhány hete új stratégiát alkalmaz: a legfertőzöttebb területeken hétvégi lezárást léptetett életbe a vírus terjedésének megfékezésére.
Miközben a járványügyi mutatók csaknem egy hónapja stagnálnak (20-25 ezer közötti a napi új esetszám és 25 ezer a kórházi ápoltak száma), sőt az elmúlt héten 2 százalékot csökkentek is, az intenzív kezelésre szoruló fertőzöttek száma a fertőzőbb variánsok miatt egy hete emelkedik, mindenekelőtt a fővárosi agglomerációban. A lélegeztetőgépen lévő csaknem 4 ezer fertőzött negyedét Párizsban látják el.

A kormányszóvivő szerdán elismerte, hogy "a kórházi helyzet az Ile-de-France régióban különösen nyugtalanító", ezért a következő napokban a fővárosi kórházakból más régiókba terveznek betegeket átszállítani.
A főváros és környékének lezárását, ahol több mint 12 millióan élnek, azonban kizárta a kormányszóvivő.
A hétvégi lezárás északon mintegy 2 millió, a déli országrészben kevesebb mint egymillió embert érint a több mint 66 millió lakosú országban.

Jelenleg az egész ország területén délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom van érvényben, a vendéglátóhelyek, a kulturális intézmények és a sportolásra alkalmas helyek több mint négy hónapja zárva vannak, de az iskolák és a 10 ezer négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyitva tartanak.

Az országba eddig beérkezett 9,3 millió adag oltóanyagból több mint 4 millióan (6,2 százalék) kapták meg az első dózist és 2 millióan (3 százalék) mindkét komponenst.