A Göcseji Múzeum részeként nyílik meg a Mindszentyneum

Forrás: MTI

 2021. november 19. 11:12

A Göcseji Múzeum tagintézményeként nyílik meg jövőre a kommunista keresztényüldözést és az egykori bíboros életútját bemutató Mindszentyneum Zalaegerszegen – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a zalai megyeszékhely polgármestere.

Balaicz Zoltán az előző napi közgyűlés döntéseit ismertetve számolt be egyebek mellett arról, hogy a hatékony működést segítve határoztak úgy, hogy a felújításának és bővítésének végéhez közeledő Göcseji Múzeumhoz tagintézményként csatlakozik az új létesítmény.

A polgármester elmondta: az 1890-es években épült múzeumépületet csaknem 1,9 milliárd forintos beruházásból, a Modern Városok Program keretében újítják fel, az intézmény 8,3 milliárd forintból egészül ki az új múzeumi szárnnyal.

Az intézmény 2022-ben megnyíló szárnyában egyéb tárlatok mellett Mindszenty József életét bemutató kiállítás kap helyet

Fotó: mindszentyneum.hu

Ebben az állandó kiállításoknak helyet adó termeken felül múzeumpedagógiai és konferenciatermeket is kialakítanak, de kávézó, ajándékbolt, panorámás kiállítóterasz, valamint raktárak és resturátorműhelyek is helyet kapnak.

A jövő év első felében megnyíló szárny alagsorában a középkori Zalaegerszeget bemutató tárlat látható majd, az első szint a Mindszenty József életét bemutató kiállításnak ad helyet, felette pedig a 20. századi Zalaegerszegről és a kommunista keresztényüldözésről szóló tárlatot alakítják ki – ismertette a polgármester.