A gulyások és a szürke marha ünnepe

Forrás: turizmus.com

 2016. május 07. 18:30

Vízhúzás gémeskútból, marhafogás, fülszám leolvasása, állatszámlálás, karikás ostor használata – ilyen versenyszámokban mérik össze mesterségbeli tudásukat pünkösd szombatján az ország különböző pontjairól érkező gulyások a Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

A május 14-i XX. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó szervezői a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a gulyások és a magyar szürke marha ünnepén a rideg állattartásban élő állatokat vigyázó gulyások körében még ma is élő hagyományokat és napi feladataikat mutatják be a nagyközönség számára.

Fotó: hortobagy.eu

A fő versenyszámok, melyekben összemérik tudásukat a pásztorok: vízhúzás gémeskútból, marhafogás, fülszám leolvasása, állatszámlálás, karikás ostor használata, gulyásbotdobás, pányvadobás. A résztvevő pásztorok és bojtárok viseletben vonulnak fel és versenyeznek, amin szintén nem mindennapi látvány a vendégek számára, akik hallhatják igazi „ízes beszédüket" is bemutatkozásukkor.

A délután folyamán kicsik és nagyok az amatőr gulyásversenyen lehetőséget kapnak a versenyszámok kipróbálására. A rendezvény ideje alatt a Pusztai Állatpark állattartó épületei között sétálva számos régi, magyar állatfajjal is meg lehet ismerkedni, elvegyülhetünk a vásár forgatagában és megkóstolhatjuk a hagyományos pásztorételeket is.

Rögtön, a pásztortalálkozó záró száma után kezdődik a X. Országos Pásztortánc Verseny, Pásztortánc Bemutató és Pásztorbál a Debreceni Hajdú Táncegyüttes szervezésében.

Mindkét rendezvény ingyenesen látogatható.