A győztes egri csatát ünnepelték

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 17. 14:36

A törökök felett aratott 1552-es győztes csata emlékére, mintegy ezer érdeklődő jelenlétében október 17-én ünnepelték az Egri Vár Napját.

A Dobó István Vármúzeum munkatársai ingyenes programokkal, tárlatokkal és bemutatókkal várták a vendégeket.

Az emléknapra összeállított turisztikai kínálatot ezúttal ingyenesen látogathatták a résztvevők. Az ország különböző részeiből érkezett általános- és középiskolás diákcsoportok, nyugdíjasok, a különböző civil szervezetek képviselői és a hazai, valamint a külföldi turisták megismerhették a Nemzeti Emlékhely történetét.

Részesei lehettek a 466 évvel ezelőtti győztes csata színhelyének, amelyet ezen a napon sokan felkerestek. A vendégek egyebek mellett láthatták az egri várnak az elmúlt években felújított részeit is. Így például sokan felmentek az újjáépített Szép-bástya tetejére a kálváriához, miközben Eger panorámájában is gyönyörködtek.

A várudvarban megpillanthatták Dobó István egykori várkapitány ma már tetővel védett egykori palotájának feltárt falait is. A volt püspöki palota előtti téren pedig - a felújított és kiállított ágyúk közelében - solymászbemutatót láthattak. A palota termeit végigjárva az egri vár történetét reprezentáló kiállítást tekinthették meg.

A látogatók közül többen a vármúzeum más tárlataival interaktív vezetéssel ismerkedtek meg. Sétáltak a felújított kazamatában levő ágyúteremben, valamint az Egri Csillagok írójának Gárdonyi Gézának a történelmi regényére vonatkozó dokumentumait is tanulmányozhatták.

Gyerekek a várudvarban

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A szervezők a gyerekekről és kísérőikről sem feledkeztek meg, miután játékos foglalkozásokat tartottak nekik. Például kipróbálhatták az íjazást, de más fegyvereket is forgathattak. A vár napján a közművelődési programokon kívül újdonságként számos honvédelmi és katonai parádéra is sor került. Hősök termében katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg Dobó István síremlékét. Ezen részt vettek a hős kapitány szülőhelyének, a szlovákiai Dobóruszkának a képviselői is.

Ezt követően megemlékezést tartottak az Egerbe menekült lengyelek tiszteletére állított emléktáblánál is. Délben a vármúzeum bejáratánál táblát avattak a hazánkért hősi áldozatot hozott egykori egri katonák és honszerető lakosok emlékére. A program részeként a területvédelmi tartalékosok ünnepi esküt tettek, majd a látogatókat a katonazenészek térzenével szórakoztatták.

Kapcsolódó cikkek