Júliusig látogatható Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítása a város egyik legszebb szecessziós villájában

Forrás: turizmus.com

 2024. április 08. 14:51

Hatalmas érdeklődés övezi Budapest legújabb magánmúzeumát, „A Gyűjtő Házát”, amelynek exkluzív tárlatvezetései telt házzal zajlanak a hat hónappal ezelőtti megnyitó óta. A Városligeti fasorban található Kőrössy-villába kis csoportokban nyerhetnek betekintést a látogatók.

Májusig a tárlatvezetésekre minden hely betelt, azonban már foglalhatók a nyári időpontok a Városligeti fasorban álló villába, amely egykoron Kőrössy Albert Kálmán építész családjának fényűző otthona volt. A tervező ebbe az épületbe sűrítette bele tudása legjavát, igazi szecessziós ékkő ez a fővárosban, amely néhány éve nyerte vissza eredeti pompáját. 2023 őszén az épület „A Gyűjtő Háza" néven exkluzív magánmúzeumként nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A villa csak tárlatvezetéssel látogatható és egyidejűleg 15 fő fogadására képes.

A látogatók megcsodálhatják a Kőrössy család egykori szobáit, valamint a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-porcelán-gyűjteményét – az 1000 darabos kollekcióból 570 darab tekinthető meg –,

és betekintést kapnak Szabó András műgyűjtő világába, motivációiba, a kollekció kialakításának műhelytitkaiba.

„A vendégeknek komplex élményt nyújtunk: az építészet, iparművészet és a képzőművészet remekművein keresztül elkalauzoljuk őket a 19. század végére. Bemutatjuk Kőrössy Albert Kálmán élettörténetét, a szecessziós villa sorsát, de „A Gyűjtő Háza" egyben tisztelgés a Zsolnay-örökség előtt is. Elmeséljük a Zsolnay család és gyár páratlan sikertörténetét az 1870-es évek második felétől az 1920-as évek végéig" – mondta el Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány elnöke.

A Kőrössy-villa 2023 őszén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt

Fotó: Mohai Balázs/ResoArt

 

„Júniustól angol nyelvű tárlatvezetéseket is biztosítunk, hogy mind a látogatók, mind az itt élő külföldiek is élvezhessék ezt az élményt" – tette hozzá dr. Csalló Krisztina, a kiállítás kurátora.

A villa előreláthatólag július közepéig fogadja a látogatókat, majd szeptembertől folytatják a tárlatvezetéseket.