Fejlesztésekkel készül a szezonra a Gyulai Várfürdő

Forrás: MTI

 2023. május 02. 14:17

Több saját erős fejlesztéssel is készül a szezonra a Gyulai Várfürdő Kft.

Eredményes évet zárt 2022-ben, az idei szezonra pedig több saját erős fejlesztéssel is készül a Gyulai Várfürdő Kft. – nyilatkozta Kun Miklós, a cég ügyvezető igazgatója.

Mint elmondta, bár a vendégforgalom tavaly 10,6 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány előtti, 2019-es év forgalmától, a várakozásokat meghaladta: több mint 547 ezer látogatót regisztráltak, ami többek között a belföldi úti célokat propagáló országos kampánynak, a SZÉP-kártya-kedvezményeknek, a kedvező nyári időjárásnak, valamint a külföldi vendégek esetében a gyenge forintárfolyamnak volt köszönhető.

Saját forrásaikból több mint 600 millió forintot szánnak fejlesztésekre. A meglévő, 50 kilowatt kapacitású napelemparkot 500 kilowattra bővítik; így a rendszer az elektromosáram-felhasználás 16,2 százalékát fedezi majd.

Újra beüzemelik a fürdő 4-es kútját, és a vizét átvezetik a város alatt a fürdőbe. Ehhez új hőközpontot és gáztalanítót alakítanak ki, így ősztől földgáz helyett a kút vizével fűthetik majd az 50 méteres medence vizét.

A kisökörjárási 5-ös kút bekötővezetékét szintén lecserélik. Hőcserélőkön keresztül a 92 fokos termálvízzel fűtik majd a fürdő épületét, és a kút biztosítja majd a szükséges nagyobb vízmennyiséget.

Megkezdődött a kültéri dögönyözős és a csúszdás medence rekonstrukciója, újraburkolása is. A dögönyözős medencénél a hidraulikát is átalakítják.

A Gyulai Várfürdő az eredményes év után fejlesztésekkel készül

Fotó: Gyulai Várfürdő

 

A nyári időszak kezdetére elbontják a gyermekparadicsom melletti, legnagyobb kapacitású vizesblokkot és az egészségügyi épületet, ezek helyett új, könnyűszerkezetes épületet emelnek. A fürdő parkjában automata öntözőrendszert építenek ki, ennek is megkezdődött az előkészítése.

A fürdő hamarosan készpénzmentessé válik, a vendégek bankkártyával vagy egy úgynevezett feltöltőkártyás rendszerrel tudnak majd fizetni.

Emellett folyamatban van több pályázatos fejlesztés is, amelyre korábban a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től nyertek el 90 százalékos támogatási intenzitással 3,2 milliárd forintot. Ebből még tavaly elkészült 1 milliárd 50 millió forintért az új gyermek víziparadicsom.

Kedden délután zárul a közbeszerzési eljárás a Várfürdő főépületének átépítésére, valamint az egykori reumatológiai szakrendelés épületrészének integrációjára. Az átalakítás során bővül az öltözőkapacitás, továbbá új éttermet, pihenőtereket, raktárakat alakítanak ki. A kivitelezés a remények szerint májusban elkezdődik. Kun Miklós egymilliárd körüli összeggel számol.

A maradék összegből az 1833-ban épült Lovarda épületét újítják fel; a tervezés és a közbeszerzés várhatóan még idén befejeződik; a kivitelezés jövő májusban kezdődhet.

Idén 580 ezer vendéggel számolnak, ami még mindig nem éri el a 2019-es látogatószámot (612.358).

A gyulai önkormányzat honlapján elérhető beszámoló szerint a 124 embert foglalkoztató Gyulai Várfürdő Kft. 2022-ben 1,6 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 970 millióhoz képest. Adózott eredménye 213 millió forint volt tavaly, ami 91 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. A cég 2023-ban 107,4 millió forint adózott eredménnyel számol.