A hátsó füvestől a mennyei ügyekig – öt hely kapott Év Kiállítása 2022 díjat

Forrás: turizmus.com

 2022. november 03. 12:54

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban november 3-án került sor Az Év Kiállítása 2022 díjak átadására. Immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza.

Idén is három kategóriában folyt a megmérettetés: 4 millió forint alatti, illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások mellett a virtuális kiállításokat is díjazták.

Az Év Kiállítása 2022 elismerés nyertesei

A 4 millió Ft bekerülési költség alatti kategóriában a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely) Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei című időszaki kiállítása és (első látásra retro kocsmának tűnő) közösségi tere nyert, újszerű gondolkodásával, szemléletmódjával és páratlan közösségkovácsoló erejével.

A Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei című időszaki kiállítás retró tere

Fotó: magyarmuzeumok.hu

A 4 millió bekerülési költség feletti kategóriában idén 3 díj talált gazdára: a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttese, a Sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című kiállítása, a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítása egyaránt kiemelkedő alkotás.

A veszprémi püspökök lenyűgöző rezidenciáját bemutató Mennyei ügyek című tárlat

Fotó: magyarmuzeumok.hu

A virtuális kiállítás kategóriában egyetlen pályázat érkezett, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Lendület Családtörténeti Kutató Csoport közös interaktív virtuális családtörténeti kiállítása, a Sorsfordító. A rendhagyó virtuális kiállítás, amely a storytelling eszközével vonja be a látogatót (a felhasználót) a 17–18. századi polgári-nemesi férfi és női életutak lehetséges történeteibe.

A kiállításokról bővebb infó ITT olvasható.