A hazai popzene hőskoráról nyílt kiállítás a Magyar Zene Házában

Forrás: turizmus.com

 2023. január 19. 17:22

Születésnapján, a magyar kultúra napján nyitja meg első időszaki kiállítását a Magyar Zene Háza, mely a hazai popkultúrába enged bepillantást az 50-es évektől egészen a rendszerváltozásig.

Első születésnapját ünnepli január 22-én a Liget Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza. Az intézmény a nyitás óta példátlan népszerűségnek örvend a hazai és a külföldi látogatók körében, egy év alatt több mint 800 ezren látogattak el a házba.

Az évfordulót a Magyar Zene háza azzal ünnepli, hogy megnyitja első időszaki kiállítását. A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be. A közel 1000 négyzetméteres, interaktív tárlat az eddigi legátfogóbb a témában.

magyarzenehaza

A tárlat a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be

Fotó: Magyar Zene Háza/Fényes Csaba

„Az időszaki kiállítással valóra vált a Zene Háza teljes tartalmi koncepciója, immáron minden programelem elkészült, amit a tervezéskor megálmodtunk” – fogalmazott Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója a kiállításmegnyitón.

„A Magyar Zene Háza egy évvel ezelőtti megnyitása fontos mérföldkő volt a Liget Budapest Projekt történetében. A vendégek száma egyértelműen igazolja, hogy szükség volt egy ilyen típusú zenei intézmény létrehozására, amelyet kiemelkedő nemzetközi elismertsége és díjai is fémjeleznek” – tette hozzá Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa.

A megnyitón Csák János kulturális és innovációs miniszter is megjelent, aki beszédében kiemelte a korszak emlékezetes zenekarjainak emblematikus dalszövegeit és a magyar társadalomra, az utókorra gyakorolt hatásukat.

Horn Márton, az intézmény vezetője és a kiállítás kurátora ismertette a kiállítás elkészültének részleteit és a poptörténeti tárlaton látható izgalmas, immerzív látnivalókat. "Célunk, hogy átfogó ismeretet adjunk a témáról a széles közönségnek, úgy, hogy izgalmas módon idézzük meg azt az időszakot, amelyben ez a különös, vasfüggöny mögötti zenei kultúra megszületett és kibontakozott” – fogalmazott.

magyarzenehaza

A zene mellett a korszakot és a zenekarok, dalszövegek, zenészek társadalomra gyakorolt hatása is megjelenik

Fotó: Magyar Zene Háza/Fényes Csaba

A nagyközönség számára január 22-én megnyíló időszaki tárlat 8 különböző témakörön keresztül mutatja be Magyarország ikonikus zenekarait és zenéjüket. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát is.

 

A tárlat modern kiállítás-technológiai megoldásokkal nyújt élményközpontú ismeretterjesztést a közönségnek. A kiállítás elsőként azt a kontrasztot igyekszik megragadni az ötvenes évekből, ami a James Dean, Marilyn Monroe és a rock and rolltól hangos amerikai populáris kultúra és a kommunista diktatúra magyar valósága között feszült. Erős szimbolikát látunk már a megérkezés pillanatában: egy vörös csillagból előbukkanó, füstfelhőből kirajzolódó Rock 'n' roll felirat jelzi, hogy Magyarországra is megérkeztek az új zenei irányzatok, az elnyomó rendszer minden igyekezete ellenére.

magyarzenehaza

Az interaktív kiállításon bele is hallgathatunk a korszak ikonikus zenéibe

Fotó: Magyar Zene Háza/Fényes Csaba

A hazai társadalmi-politikai környezetben, 1957-ben a Martiny együttes rögzítette a Rock Around the Clock című számot, mellyel óhatatlanul új korszak kezdetét jelölte ki a hazai populáris zene történetében. Ezt követően egy szimbolikus 3T (tiltott-tűrt-támogatott) kapun keresztül a látogatók beléphetnek a Dalok terébe, ahol megismerhetjük a rendszerváltást megelőző évtizedek meghatározó előadóit és népszerű dalait. „A slágerek kiválasztásnál az eladott példányszám vagy slágerlistás helyezés alapján azt mérlegeltük, hogy milyen mértékben hatottak a maguk korában a tömegekre és a hazai populáris zenekésőbbi történetére” – magyarázta Jávorszky Béla Szilárd, rocktörténész, a Zene Háza Multimédiás Könyvtár & Klub szakmai munkatársa és a kiállítás társkurátora.

A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe. A korszak kultikus szórakozóhelyeit felelevenítő Klubok terében a látogatók egy hologramos vetítésen keresztül három kiemelkedő együttes – az Omega, az Illés és az LGT – különböző korszakait ismerhetik meg. Itt a megnyitón ráadásul egy Bambit is elfogyaszthattunk, miközben a virtuális koncerteket élvezhettük.

magyarzenehaza

A Dalok terében megismerhetjük a rendszerváltást megelőző évtizedek meghatározó előadóit és népszerű dalait

Fotó: Magyar Zene Háza/Hajdu János

A Politika terébe lépve különböző installációk mutatják be, hogyan tudtak érvényesülni a hazai popzenészek a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán. Egy eredeti flipperen játszva a látogatók például megérthetik, milyen nehézségek árán sikerült egy-egy hazai együttesnek megszervezni egy külföldi utazást, turnét, míg egy korabeli pártirodába betérve még azok is megérezhetik annak az időszaknak a politikai légkörét, akik nem is éltek a rendszerváltozást megelőzően. Itt érezhetjük igazán, milyen kicsi is az ember a politikai hatalommal szemben, ahogy egy apró székben ülve hallgatjuk a videón megszólaló hatalmi figurát.

A korra jellemző hangszerek világát, a barkácsesztétikát és a turnékat ismerteti a Technológia tere. Megfelelő alkatrészek, eszközök hiányában ötletes megoldások születtek ebben az időben, mint például a WC deszkából készített gitárok. Egy félbevágott, korhűen berendezett turnébuszban izgalmas interjúkat hallgathat a közönség, majd a zenével összefonódó társművészetekkel is találkozhatunk egy korabeli lakásbelsőben. Itt többek között El Kazovszkij, Wahorn András, Gyémánt László és Sarkadi Péter egy-egy képe is fellelhető.

magyarzenehaza

Egy korabeli lakásbelsőben a zenével összefonódó társművészetekkel is találkozhatunk

Fotó: Magyar Zene Háza/Fényes Csaba

A kiállítás az eredeti ereklyéket és kellékeket bemutató Rajongók terével zárul, ahol a Sziget fesztivál ikonikus K-Hídján keresztül a rendszerváltozást követő zene világa is felvillan.

A tárlat 2023. október 29-ig tekinthető meg.