A hétvégi rossz idő is nehezíti a budapesti fürdők talpra állását

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 02. 10:23

A budapesti fürdők és strandok újranyitásáról és az idei szezon nehézségeiről beszélgetett Szűts Ildikóval, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatójával a Trend FM-en Érczfalvi András műsorvezető.

Szeptemberrel kalkuláltak, ehhez képest jó hír volt, hogy májusban el tudták kezdeni a szezont a budapesti fürdők és strandok. A felfutás azonban közel sem volt olyan, mint várták. A kényszerű bezárás alatt azonban nem tétlenkedtek, felújítottak, karbantartottak és olyan komplex tisztítási eljárásokat alkalmaztak, ami a mindennapos nyitva tartás mellett nem fért volna bele.

 

Az elmúlt tíz év legrosszabb nyara

Az elmúlt tíz évben ilyen rossz nyár nem volt – mondta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a rádióműsorban. Hétvégenként többnyire elromlott az idő, ami nem segítette az egyébként is gyengített nyári szezont a fürdőknél. Szűts Ildikó elmondta, a margitszigeti Palatinus ötezres vendéglétszámnál húzta meg idén a záróvonalat egészségügyi okokból egy kivételesen meleg, nyári vasárnapon, ami eddig a legjobb napja volt a fürdőnek. Korábban akár nyolcezres vendéglétszám is előfordult – tette hozzá.

 

A bizalmat is vissza kell állítani

Természetesen a BGYH fürdőinek is be kellett zárniuk a járvány alatt, a kiesett időszak alatti költségeket pedig folyószámlahitelből finanszírozták – mondta el a vezérigazgató.

Az árakat kénytelenek voltak csökkenteni, mivel egyrészt azok a járvány előtti forgalomra voltak kalibrálva, másrészt a beszűkült piachoz is igazodniuk kell, és a vendégeket vissza kell csábítani valahogy a fürdőkbe. A helyzet megoldására akciókkal, bérletajánlatokkal és az értékadó kommunikáció pörgetésével reagáltak, ami az élményre helyezte a hangsúlyt, illetve a történelmi kötődés különlegességére.

 

Fontos a látvány

A hazai és nemzetközi látogatói réteget is megmozgatja az az új trend, hogy a fiatalok a közösségi médiába a Széchenyi fürdőből vagy a Rudas fürdő budapesti panorámájával töltenek fel fotókat, amelyek egyre több posztban láthatók az internetes platformokon.

Népszerű téma a közösségi médiában a Rudas fürdő tetőtéri medencéjéből posztolt fotó

Fotó: Facebook / Rudas Gyógyfürdő

A fővárosba látogató külföldi fiataloknak már bakancslistás hely lett a Rudas, illetve a Széchenyi szombatonként megrendezett éjszakai fürdőzése, de napközben a többi történelmi fürdőt is előszeretettel látogatják. A budapesti fiatalok is szeretik ezeket az esti programokat – mondta el Szűts Ildikó.

 

Külföldi vendég, mint a fehér holló?

A BGYH vezérigazgatója szerint az utóbbi három hétben már egyre több külföldi vendég is megfordult a fürdőkben, igaz többségük Magyarországon él. A külföldi vendégeket inkább a történelmileg is kiemelkedő, már-már kultikus helyek – mint a Gellért vagy a Széchenyi gyógyfürdő – vonzzák, azonban most a vidéki látogatókat célozzák ezek a létesítmények is. A budapesti vendégek favoritjai Szűts Ildikó szerint inkább a Paskál, a Palatinus és Római strand.