A hetvenes évek építészete áll a jövő évi Budapest100 program középpontjában

Forrás: turizmus.com

 2023. december 21. 11:37

A 2024. május 9-12. között megvalósuló Budapest100 program a 70-es évek változatos épített örökségét mutatja be, és annak megítéléséről, lehetséges jövőjéről indít diskurzust.

A Budapest100 program 2024-ben a 1970-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. A közvélemény sokszor negatívan és rossz előképekkel fordul ehhez az időszakhoz, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozik a program, amely egyben a KÉK "Modern évadának" egyik kiemelt eseménye.

Az ünnepelt házak korából adódik a különleges lehetőség, hogy ezúttal minél több olyan építész, tervező, kivitelező, lakó és intézményi dolgozó ossza meg személyes történeteit, akik jelen voltak az épületek születésénél, amelyek egy egészen közeli perspektívát nyújthatnak ezekről a házakról, és alakíthatják a korszakról szóló közös gondolkodást – olvasható a Budapest100 oldalán.

A jövő évi Budapest100-on a 70-es éveké a főszerep, a Tárnok utca 13. már szerepel a listán

Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

 

A januárig bővülő házlistán már most olyan helyszínek szerepelnek mint a Gellérthegyi Gruber József víztároló, az egykor a Radelkis telephelye, a 4. kerületi Izzó-lakótelep, a soroksári rendelőintézet, az egykor Domus Áruház vagy éppen a farkasréti templom mellett álló modern templom – írja az énbudapestem.

2024. május 11-12-én bemutatják a korszak épületeit a lakótelepektől a szabadidőközpontokon át a korabeli kereskedelem ikonikus helyszíneiig. Azt is feltérképezhetjük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt.