A Hortobágy ízeit állítja középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztivál

Forrás: MTI

 2017. június 03. 17:07

Idén a hagyományos hortobágyi alapanyagok kerülnek a középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 24-én és 25-én rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás tó partján.

Debrecen megújult turisztikai stratégiájának fontos eleme, hogy egyre több olyan rendezvény legyen, amely a modern helyi gasztronómiát mutatja be - mondta az Ikon Debrecen étteremben rendezett sajtótájékoztatón a város turisztikáért is felelős alpolgármestere.

Széles Diána hozzátette: a Debrecziner Gourmet Fesztivál a zászlóshajója ennek a koncepciónak, mivel olyan kulináris hagyományokat mutat be hitelesen, amelyek Debrecen jó hírét erősítik.

Tavaly az azóta hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász volt a rendezvény középpontjában, idén pedig a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) autentikus ízeire koncentrál a fesztivál - jelezte.

Balogh Károly, az Ikon Debrecen társtulajdonosa, a fesztivál főszervezője szerint a fejlett gasztronómia jövője a minőségi termékeket előállító helyi kistermelőkre és a modern oktatásra épül, ezért az Ikon szeretne kezdeményező szerepet betölteni ezek ösztönzésében, fejlesztésében.

Ennek érdekében a Debrecziner Gourmet Fesztivál a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSzC) együttműködve lehetővé teszi, hogy a rendezvény alatt a tanulók a résztvevő éttermeknél sztázsoljanak (gyakornokoskodjanak) és részt vehessenek a szakmai bemutatókon.
Pataky Péter séf, a fesztivál szakmai vezetője hozzátette: a kétnapos programban ismert magyar séfek folyamatosan új utakat keresve, kreatív módon készítik el saját ételeiket.

Idén a Hortobágy alapanyagai: a magyar szürkemarha, a házi bivaly, a racka és a gyöngytyúk kerülnek a középpontba. A tálaláshoz biológiailag lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak az éttermek.