Külügyi figyelmeztetés a horvátországi tüzek miatt

Forrás: MTI

 2017. július 19. 14:52

Az elmúlt napok tűzesetei nyaralóövezetet, üdülő településeket, szállodákat és más, turisták által kedvelt, látogatott területeket nem érintettek, ugyanakkor teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben.

A Dalmáciában a hegyekben keletkezett tűz a napokban az erős szél miatt Split külvárosát is megközelítette – tájékoztatott honlapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Biztonsági okokból a peremkerületekben néhány lakóházat és bevásárlóközpontot átmenetileg kiürítettek, de azóta mindenki visszatérhetett az otthonába. A tüzet a hatóságok sikeresen lokalizálták, kedd estétől a tűzoltóság a helyszínen ügyeletet tart.

Jelenleg minden erdőtűz ellenőrzés alatt áll, nincs veszély

Fotó: Pexels

Az elmúlt napok tűzesetei az itt nyaralók biztonságát nem veszélyeztették. A nagy szárazság, valamint az erdős növényzet, köves terepek miatt az erdőtüzek kialakulása Horvátországban gyakori a nyári hónapokban – írták.

A konzuli szolgálat egyúttal felhívta az ide utazók figyelmét az érvényben lévő teljes tűzgyújtási tilalomra, illetve, hogy fokozottan kerüljék nyílt láng használatát a szabadban, égő cigarettacsikkeket az autópályán se dobjanak el.

Azt is kérték az utazóktól, hogy a tűz sújtotta területekre katasztrófaturizmus céljával ne menjenek, mert ezzel nehezítik a hatóságok és az önkéntes tűzoltók munkáját.

Az autópályák, utak lezárásáról a horvát autóklub hivatalos honlapján (www.hak.hr) naprakész információk találhatók.