A hőség miatt tovább tartanak nyitva a budapesti fürdők

Forrás: turizmus.com

 2022. június 29. 17:22

Csütörtök éjfélig tart az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás. A főváros cégei többféle megoldással igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetén.

A Fővárosi Önkormányzat a FŐKERT-tel és a Fővárosi Vízművekkel közösen a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakít ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat – adta hírül a Városháza. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja. Továbbá a BKK megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatják a vízautomatákat a betérők.

A BKK három helyszínen oszt vizet csütörtökön és pénteken 11 és 15 óra között: a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál.

A Fővárosi Vízművek a Blaha Lujza téren üzembe helyezte a kifejezetten rendkívüli helyzetekre kialakított, 700 literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutóját, ebből bárki megtöltheti a kulacsát, poharát egész nap. A hőségriadó miatt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdői, a Dandár és a Rudas kivételével, a június 27–30. közötti időszakban 20 órakor zárnak.A fürdőbelépőt érdemes már előre online megvásárolni, hogy a nagy melegben ne kelljen sorban állni a pénztáraknál.

Tovább tartanak nyitva a főváros által üzemeltetett fürdők a hőség miatt

Fotó: 123rf.com

Az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20 gépjárművel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat.

A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében a kocsik tavaly óta a műholdképek hőtérképei alapján kialakított új útvonalon járnak, ennek az egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a locsolásnál – írták a közleményben.

A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik. Az M3 metróvonal utasforgalom számára nyitott állomásain (Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ) ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére.

A FŐKERT kéri a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, és a használat után a szárazságra tekintettel gondosan ellenőrizzék,  hogy a tüzet megfelelően eloltották-e.