A húsvéti hagyományokat is bemutatják az országos alkotóházak hetén

Forrás: MTI

 2023. március 09. 13:33

A húsvéti ünnepkör hagyományaival is megismerkedhetnek a látogatók a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetén, amelyet március 27. és április 2. között rendeznek meg országszerte számos helyszínen.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva tizedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelynek keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák színes programokkal várják a látogatókat - közölték a szervezők.

Az egyhetes jubileumi rendezvény a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, így szinte minden helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők a tojásfestés valamilyen technikájával, például a tojásberzseléssel, az írókázással, a karcolással, a maratással vagy a rátétes díszítéssel. Lesz olyan helyszín, ahol előadást tartanak a tojásírás hagyományairól és tojásfestő versenyt is szerveznek, de a tojásfestéshez kapcsolódóan több helyszínen tojástartót is lehet majd készíteni természetes anyagok felhasználásával.

Mindezeken túl, a kézműves mesterségek között a szövést, a körmönfonást, a hímzést, a nemezelést, a bőrművességet, a bútorfestést és a kékfestést, a fazekasságot vagy a kovácsmesterséget is kipróbálhatják majd az érdeklődők.

husvet_123rf

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét március 27. és április 2. között rendeznek meg országszerte

Fotó: 123rf.com

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A programmal a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a kézművesség mindennapokban betöltött szerepére, valamint hogy bemutassák, a kézműves technikák és a természetes anyagok felhasználásával a fenntarthatóbb környezethez is hozzá lehet járulni.

Kapcsolódó cikkek

Huszáros nap a Skanzenben

2023. március 07.