A járvány robbanásszerű erősödésével számolnak Németországban

Forrás: MTI

 2021. december 20. 11:53

A koronavírus-világjárvány robbanásszerű németországi erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány mellett működő szakértői tanácsadó testület szerint.

A december elején hivatalba lépett kormány által felállított testület az első, vasárnap este kiadott állásfoglalásában kiemelte: minden modell azt mutatja, hogy az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása önmagában nem elég a közelgő hullám feltartóztatásához, ezért korlátozni kell az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatait, érintkezéseit.

Mindenekelőtt a nagyobb összejöveteleket szükséges elkerülni, és meg kell követelni az FFP2 minősítésű orvosi maszk viselését, különösen zárt térben. Ösztönözni kell továbbá a gyorstesztek használatát az ünnepi időszakban tartott összejöveteleken – áll a járványügyi szakértők ajánlásában.

A védekezés központi eleme továbbra is az emlékeztető oltások beadása, mert az biztosít erős védelmet az új variáns ellen

Fotó: 123rf.com

Az omikron megjelenésével kialakult új helyzet miatt előrehozták, már kedden megtartják a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozását, amelyen az év végi ünnepi időszakban követendő védekezési stratégiáról egyeztetnek. Robert Habcek alkancellár hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban elmondta, hogy nem állítják le az egész országot, de az éjszakai szórakozóhelyeket biztosan bezáratják, és várható az oltottakra is vonatkozó kapcsolatkorlátozás.

Hasonlóan fogalmazott Karl Lauterbach egészségügyi miniszter vasárnap az ARD országos köztelevízióban, hangsúlyozva, hogy karácsonyra nem vezetnek be olyan általános lezárást, mint Hollandiában.

Ugyanakkor biztos, hogy „lesz ötödik hullám” Németországban, mert „átléptük az omikronnal fertőzöttek kritikus számát” – mondta a miniszter.

A védekezés központi eleme továbbra is az emlékeztető oltások beadása, mert az biztosít erős védelmet az új variáns ellen. Főleg a fokozottan veszélyeztetettek beoltására kell törekedni. Ezenfelül tájékoztatni kell az embereket arról, hogy mi lehetséges az ünnepek alatt, és mi nem – mondta Lauterbach.

 

Időközben az MTI új részleteket közölt a hírrel kapcsolatban:

A szövetségi kormány és a tartományi kormány vezetőinek találkozójára készített előterjesztésből hétfőn kiszivárogtatott részletek szerint megtartják az összes eddigi korlátozást – amelyek alapján kizárólag az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt a közösségi életben, vásárolhatnak a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltokban és vehetnek igénybe egy sor szolgáltatást –, és kiegészítik új szabályokkal, amelyek karácsony után, december 28-án lépnek életbe.

A legfontosabb, hogy a családi eseményeken és minden egyéb magánrendezvényen legfeljebb tíz ember vehet részt, méghozzá kizárólag oltottak vagy gyógyultak. Ha oltatlan ember is csatlakozna, a már november óta élő szabályt kell követni, miszerint az oltatlanok a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői karácsonyra nem terveznek új korlátozásokat. A lakosság tájékoztatására és az emberek belátására, a személyes felelősségvállalásra építenek, a tanácskozásukra készített előterjesztés szerint arra kérik majd az embereket, hogy a lehető legkevesebb emberrel találkozzanak, és a találkozók előtt használják ki azt a lehetőséget, hogy ingyen készíttethetnek gyorstesztet.