Sárvári felmérés: a belföldi nyaralás viszi majd a prímet a járvány után

Forrás: turizmus.com

 2020. április 09. 13:19

Amint lecseng a koronavírus-járvány, a többség azonnal elkezd utazást foglalni. Túlnyomó többségük a belföldi nyaralást választja – ez derült ki a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. friss felméréséből.

A kérdőív kitöltésére Facebook-hirdetésben buzdította a sárvári TDM az internetezőket. Országos célzással a 25-60-as korosztályt szólították meg. A kitöltések számát tekintve a legaktívabbak a Nyugat-Magyarországon élők voltak, az életkort nézve pedig a 40-es 50-es korosztályba tartozók.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője a két hét alatt beérkezett 577 válasz összesítését követően elmondta, hogy a kérdőívet kitöltők 53,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azonnal elkezd utazást foglalni, amint bejelentették, hogy lecsengett a koronavírus-járvány.

A meglévő foglalások 48,8 százalékát ugyan lemondták az utazók, de ez inkább csak óvatosságnak tekinthető. A foglalásukat törlők jelentős része nagy valószínűséggel a járvány után újra foglal majd utazást.

Sárvár mindenkit visszavár

Fotó: Sárvári TDM

Biztató, hogy a válaszadók 47 százaléka a lemondás helyett inkább a későbbi időpontra történő átfoglalást választotta.

A beérkezett válaszok alapján látszik az is, hogy a válaszadók közül a koronavírus-járványt követően külföldre csak kevesen terveznek utazást: 89,7 százalék itthoni kikapcsolódásban gondolkodik.

Az akciókkal viszont most semmire sem mennek a szállodák. A kérdőívet kitöltők még egy komolyabb kedvezmény esetén sem foglalnák le most a nyaralást, inkább kivárnak. Csupán 9,9 százalék nyitott erre.

A válaszadók majdnem 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha idén vége lesz a koronavírus-járványnak, foglal utazást. Vagyis a tervezgetés már elkezdődött. Ami a nyaralás szempontjából ideális szállások típusát illeti: nagyjából azonos százalékban oszlik meg a nagyobb szállodák, a pár szobás hotelek és az apartmanok aránya.

A többség (65,2 százalék) 3-7 napra utazik, az 1-3 napos wellnesst a válaszadók nagyjából egyharmada (31,1 százalék) választja.

Az utazást tervezők 89,6 százaléka a koronavírus-járvány után is elvárja, hogy a szálláson rendelkezésre álljon kézfertőtlenítő, illetve még a korábbinál is alaposabb takarítást igényelnek.

Haller Ferenc szerint a felmérés eredményei adhatnak némi reményt, hogy az idei nyár a korábbiaknál is erősebb belföldi forgalmat hoz. Sárváron legalábbis erre készülnek, a szállodák és a fürdő is felkészült arra, hogy a vírus lecsengését követően szinte azonnal újranyithassanak.