A járványhelyzet romlása miatt bekeményített Ausztria

Forrás: MTI

 2020. július 02. 11:29

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira, emellett bezárják az iskolákat és az óvodákat Felső-Ausztria öt járásában.

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.

Schallenberg kifejtette: a legmagasabb, 6-os fokozatú utazási figyelmeztetést rendelték el, ami egyben azt jelenti, hogy az osztrákoknak sürgősen el kell hagyniuk a térséget. Az Ausztriába való visszatérést követően 14 napos karanténkötelezettség lép életbe és rendelkezni kell négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel.

A szarajevói Latin-híd. A Nyugat-Balkán országaiban tartózkodó osztrák állampolgároknak sürgősen haza kell térniük

Fotó: 123rf.com

A külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a nyugat-balkáni országokban súlyosabbá vált a járványhelyzet. Hozzátette: Ausztriában több fertőzés is ismertté vált, ami nyugat-balkáni utazásokra vezethető vissza; emellett a Nyugat-Balkánról való visszatérők miatt Szlovéniában és Horvátországban is növekedett a fertőzésszám – tette hozzá.

Hangsúlyozta: mindent megtesznek az esetleges második hullám megakadályozására. Schallenberg szót ejtett arról is, hogy továbbra sem oldják fel a korlátozásokat Nagy-Britannia, Svédország és Portugália viszonylatában.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában 107-en fertőződtek meg koronavírussal; jelentős részük Felső-Ausztriában (61 fő), illetve Bécsben (24 fő). Ez idő alatt 13 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, így jelenleg 677 aktív beteget tartanak nyilván, ami az előző napihoz képest 0,6 százalékos növekedést jelent.

 

Felső-Ausztria öt járásában bezárják az óvodákat, iskolákat

Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban – jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán.

Az intézkedést az indokolja, hogy Felső-Ausztriában szerdára egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ugyanakkor már néhány nap óta megfigyelhető volt a számok "dinamikus növekedése". A tartomány vezetője azt ajánlotta, hogy mondják le a rendezvényeket is az érintett járásokban.

Az új fertőzések kiindulópontja egy Felső-Ausztria székhelyén, Linzben található keresztény közösség (Freie Christengemeinde). Több helyi nagycsalád is tagja a közösségnek, az elmúlt napokban ők szórták szét a koronavírust az érintett öt járásban.

A tartományi vezető egyben felhívta a figyelmet a lakosság egyéni felelősségére, így a nagyobb zárt helyiségekben ajánlott, a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájmaszk viselése.