A jazzé lesz a főszerep egy egész hétvégén át a Müpában

Forrás: turizmus.com

 2024. február 13. 16:58

Idén is megrendezik a Müpában Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjét, a Jazz Showcase-t. A ragyogóan tehetséges fiatal csapatok fellépése mellett természetesen ezúttal sem maradhatnak el az esti nagykoncertek.

Mára a Müpa egyik legnépszerűbb hagyományává vált, hogy a tél végéhez közeledve egy egész hétvégén át a jazz kerül a főszerepbe: a tehetségbörzén délutánonként és kora este összesen hat feltörekvő fiatal csapat mutatja meg a zsűrinek és a közönségnek, mit tud, az estéket pedig a műfaj legkiválóbb muzsikusaiból álló befutott zenekarok zárják. A házigazda idén is az elsősorban rádiós műsorvezetőként – de ma már a TikTok népe által is – jól ismert Jazzkovács László lesz.

Pénteken a főként a hatvanas évekbeli kiszenekari hangzás által inspirált Up To The Surface és a világzenei mellett hiphopos hatásokat is beépítő Emingó zenekar játszik. Szombaton két trió, az összetett, modern hangzásvilágot képviselő Grace and Gravy, illetve a különböző stílusokat leleményesen keverő Intergeese lép színpadra.

Vasárnap a fúzióra építő, dél-amerikai hangulatban (is) utazó Claudia Raquel Quintet, majd a popos-folkos dallamokkal bátran kísérletező Koncz Kriszta Group mutatkozik be.

A tehetségbörze indulóit a nemzetközi zsűri végig figyelemmel kíséri, majd a tehetségkutató záróestéjén ők és a közönség is kiválasztják a legjobbnak ítélt formációkat, amelyek a Nemzetközi Jazznapon hamarosan ismét a Müpában léphetnek fel.

Mathias Eick trombitás a New Fossils csapatával lép fel

Fotó: Müpa

 

Az esti koncerteken a műfaj beérkezett képviselői várják a közönséget: az első estén Gyémánt Bálint mutatja be zenésztársaival Vortex of Silence című vadonatúj lemezét, szombaton a jazzszíntér egyik legfrissebb sztárcsapata, a New Fossils Mathias Eick trombitással kiegészülve lazítja le a jelenlévőket, míg a zárókoncertet a négy kontinensről verbuvált, Bognár Szabolcs billentyűs vezette, nyugat-afrikai, brazil és afroamerikai ritmusokkal utaztató Àbáse zárja.

A tehetségbörze koncertjei ingyenesek, és az érdeklődők a teljes Jazz Showcase programját követhetik online is. Kedvenceikre a Müpa weboldalán keresztül adhatják le szavazataikat a nézők.