A jövő konferenciája – Blue Meeting®

Forrás: turizmus.com

 2019. január 27. 11:45

Az osztrák turisztikai szakma tudományos folyóiratának, a „Tourismus Wissens – quarterly” legfrissebb száma az innovatív konferencia- és rendezvényszervezés szempontjából best practice-nek nevezi a Linz város turisztikai hivatalának oltalma alatt álló Blue Meeting® koncepciót.

A Green Eventek után itt a Blue Meeting®, amely nemcsak a környezeti fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében optimalizálja a rendezvényeket, hanem az embert, mint biológiai lényt és az ebből fakadó értelmi- és érzelmi elvárásokat állítja a figyelem központjába.

A Blue Meeting® koncepció a rendezvényszervezés területén az ember, a helyszín és program ideális összhangját biztosítja úgy, hogy az egymásra ható komponensek szinergiája jelentős többletértéket adjon a rendezvénynek és élménytöbbletet a résztvevőknek.

Linz város turizmusa hatalmas léptékben fejlődik

 

A koncepció alapján a rendezvények programját az ember napi biológiai életritmusához igazítják. A Blue Meeting® rendezvények előnyben részesítik a hibrid és atipikus prezentációs megoldásokat, amelyek folyamatosan fenntartják a hallgatóság figyelmét, akik a digitális eszközök segítségével mindvégig bekapcsolódhatnak, ezáltal alakítóivá válnak az eszmecserének és a tudásközvetítésnek – írja a konferenciaszervezés jövőjét bemutató blogjában Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember.

A konferenciák lényegét jelentő tudástranszfer hatékonyságát az előadóterek és a hálózatosodást elősegítő társalgási terek ideális keveréke adja. A konferencia résztvevői kedvük és bioritmusuk alapján választhatnak, hogy kényelmes nyugágyból, esetleg bőrfotelből, vagy könyöklős asztal mellett kialakított bársarokból, vagy éppen a hagyományos széksorokkal berendezett teremrészből követik-e az előadásokat: a vélemény-, gondolat- és élménycseréket.


Turisztikai szempontból fontos, hogy egy kongresszus, konferencia résztvevőit ne egy helyszínre „zárjuk be”

Fotók: Linz Tourismus

Turisztikai szempontból fontos, hogy egy kongresszus, konferencia résztvevőit ne egy helyszínre „zárjuk be”, hanem vigyük ki őket a városba, legyen nekik konkrét megélt élményük a hivatásturisztikailag meglátogatott desztinációról. Erre jó megoldás a Linzben alkalmazott Vision Lunch fórum, amely keretében a konferencia vendégeit kisebb csoportokra osztják fel, akiket kompetens helyi linzi vendéglátók kísérnek a város különböző éttermeibe ebédelni. E frissítő kitérők és az ebéd közben kötetlenebb formában lehet egy tudományos problémát, víziót körbejárni és megvitatni.

Linz –  mely tíz évvel ezelőtt az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet is viselte – turizmusa hatalmas léptékben fejlődik, s mára a kreatív városfejlesztés és jövőorientált turisztikai márka- és stratégiaképzés területén az egyik legtöbbet hivatkozott, és legtöbb szakmai követővel rendelkező jó példává vált. 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts” címet is, amely a jövőorientált kreatív városok hálózatába való aktív bekapcsolódást tette lehetővé. Tavaly tavasszal a Turisztikai Világszervezet, az UNWTO Linzet a professzionálisan szervezett, kreatív és fenntartható szemléletű turizmusfejlesztés- és márkaépítés legjobb gyakorlatának nevezte. A 2018-as év végén pedig az Európai Bizottság a European Capitals of Smart Tourism pályázat eredményhirdetésekor a kulturális örökség és kreativitás kategória különdíját ítélte oda a városnak.

Kapcsolódó cikkek