A jövőben erre a névre hallgatna a gyékényesi „Velencei tó”

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 18. 19:06

Jelenleg kettő Velencei nevű tó szerepel a Halgazdálkodási Szakrendszerben, a különbség írásmódjukban mindösszesen egy kötőjel. De már nem sokáig marad a névazonosság, ugyanis beadták a névváltoztatási kérelmet, így hamarosan helyreállhat a világ rendje.

Horgászlap számolt be néhány napja arról, hogy nyilvántartásba vettek Velencei tó néven egy 3,7196 hektáros, Gyékényesen található vízterületet, amely víztérkódot is kapott, és bekerült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszerébe.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója augusztus első hetében kérte a nyilvántartó hatóságtól, hogy változtassák meg a nevet, mert sérti a névhasználati jogot.

Hamarosan megváltozik a neve a Somogy megyei Gyékényes külterületén található Velencei tónak

Fotó: youtube.com

A gyékényesi tó melletti terület a 60-as, 70-es években a környezeti viszonyok nyomán sokszor került víz alá került, ezért ragadt rá mocsaras tájra a Velence név.

A tó tulajdonosa Kisiván Gábor, a település nemrégiben elhunyt polgármesterének a fia, aki eredetileg Velenczei tóként akarta bejegyeztetni a tavat, tehát cz-vel. Azóta azonban már be is adta a legfrissebb változtatási kérelmet, így a gyékényesi tavacska a jövőben Kiskotró névre fog hallgatni.

A Halgazdálkodási Szakrendszerben jelenleg még szerepel a gyékényesi Velencei tó, tehát az új kérelmet még nem dolgozták fel – írja a Pecaverzum.