A Kalmopyrin atyjáról nyílt kiállítás a Mátra Múzeumban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. december 03. 21:01

Richter Gedeon életútját mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának új, országos jelentőségű kiállítása Gyöngyösön.

Ez az első olyan kiállítás Magyarországon, amely bemutatja Richter Gedeon fiatalkori gyöngyösi éveit, a gimnazistáét és a gyógyszerész segédét, majd a budapesti egyetemistáét, a későbbi kutatóét, és mint a róla elnevezett gyár alapítóját – tájékoztatta szerkesztőségünket Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója.

Régi gyógyszertári eszközökkel is megismerkedhetnek a látogatók

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Az életút végigkövetéséhez nagy segítséget nyújtott Révész Miklós, a Richter Gedeon Gyógyszergyár egykori munkatársa, aki évtizedek óta gyűjti és válogatja az alapítóval, illetve a gyárral kapcsolatos dokumentumokat, emlékeket.

A magángyűjteményéből számos anyag került a mostani tárlatra. Az ismertető tablók mellett a tárlókban a hazai gyógyszerészettel kapcsolatos ipartörténeti emlékeket, valamint a Richter Gedeon által kifejlesztett három leghíresebb terméket: a ma is forgalomban levő Kalmopyrin, a fertőtlenítésre használt Hyperol és a korábban szívgyógyszerként ajánlott Aldigan történetét mutatják be.

Dokumentumok a híre fertőtlenítőről, a Hyperolról

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

A kiállítás Richter életének tragikus végére is utal, ami 1944. november 30-án a fővárosban, a Duna parton következett be, amikor a nyilasok több társával együtt a folyóba lőtték.

A mostani gyöngyösi tárlat jó példa arra, hogyan őrzik a világhírű gyógyszerész emlékét a Mátraalján. Az érdeklődők 2020 március végéig tekinthetik meg a Mátra Múzeumban.