Mitikus kövek a Kaptárkő-napon

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. május 03. 09:03

Szomolyán, a dél-borsodi kis faluban május 5-én Kaptárkő-napot tartanak.

A Bükki Nemzeti Park, a helyi Kaptárkő Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében különböző programokkal várják a vendégeket. Ezen a napon szakmai előadásokat és túrákat kínálnak a résztvevőknek. Ezek mellett a helyi termelők, a kézművesek, a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékek, tájjellegű ételek és borok, illetve színpadi műsorok várják az érdeklődőket.

Észak-Magyarországon 41 lelőhelyen, 82 kaptárkövet tartanak számon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai  Ezért elsősorban a lelőhelyek településeinek képviselőit invitálják erre a napra, de az ország más részeiből érkező turistákat is fogadják.

Kaptárkövek, a szomolyai természetvédelmi területen

Fotó: Mentusz Károly

Az északi régióban Szomolyán található a legtöbb fennmaradt kaptárkő. Ezeknek az érdekes természeti képződményeknek a keletkezéséről ma is megoszlanak a vélemények. A kaptár szóból egyesek a méhészetre gondolnak, mert a süveg alakú kövekbe kicsi ablakokat ü. A süvegalakú kövekbe kicsi ablakokat vájtak, amelyek feltehetően a méhek otthonaként szolgáltak.

Mások szerint a köveken látható bevágások inkább az ereklyék tárolására, szentélyként működtek egykoron. Vélemények szerint mindkét feltételezésnek lehet alapja. Annyi bizonyos, hogy 2017-ben a dél-borsodi kőkultúrát és a kaptárköveket Hungaricummá nyilvánították. A Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen nyolc különféle szikla található, amelyekbe több mint száz fülkét vájtak.

Szomolya egyik nevezetessége a történelmi pincesor

Fotó: Mentusz Károly

A május 5-ei kaptárkő napon a Közösségi Házban elhangzó előadások keretében szó lesz - többek között - a bükkaljai vulkáni területekről és a régészeti kultúrákról, továbbá a kőkultúra néprajzi összefüggéseiről, illetve a bükkaljai népzenéről is. Ezek mellett kisfilmeket is vetítenek a mitikus természeti képződményekről.

A program szerint tájsétákat szerveznek, bemutatják a falu nevezetességeit, és a kaptárkövekhez is túrázhatnak az érdeklődők. A vendégek ezúttal szomolyai cseresznyés finomságokat kóstolhatnak, a helyi szőlész-borászok pedig koccintásra invitálják a résztvevőket. A színpadon hagyományőrző együttesek és népzenészek lépnek fel.

Turistavonzó hely  a Nagyvölgy-tetői kilátó

Fotó: Mentusz Károly

Mint megtudtuk, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága pályázatot nyert el az Észak-magyarországi kaptárkövek védelmére. Ennek keretében Szomolyán kilátópontot létesítenek, hogy a különleges köveket biztonságosan megközelíthessék a látogatók. Emellett  esőbeállót is létesítenek a területen. A munkát – a tervek szerint - még az idén elkezdik, és 2019-ben fejezik be.