A kárpát-medencei fürdőéletet mutatja be a bukaresti Liszt Intézet kiállítássorozata

Forrás: MTI

 2023. február 22. 14:26

Fiume, Abbázia és Cirkvenica bemutatásával folytatódik a bukaresti Liszt Intézet kárpát-medencei fürdőéletet ismertető kiállítássorozata - közölte szerdán a szervező intézmény.

A rendezvénysorozatot 2019-ben indították el, abban az évben Borszéket, 2020-ban Fonyódot, 2021-ben Herkulesfürdőt és 2022-ben Budapest műemlékfürdőit mutatták be. 2023-ban a bukaresti közönség Fiume kikötővárost és a környékbeli fürdőtelepüléseket, Abbáziát és Cirkvenicát ismerheti meg.

Az idei kiállítás szakmai anyagát a Pelles Márton, Balogh Ádám Tibor és Zsigmond Gábor által jegyzett, Fiuméban 2022 nyarán bemutatott kiállításra alapozták, a tárlaton látható fotókat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a fortepan.hu gyűjteményéből választották ki.

A kiállítás műtárgyai a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából lesznek láthatóak a román fővárosban.

A kiállításon többek között Fiume történetét ismerhetjük meg a bukaresti Liszt Intézetben

Fotó: Liszt Intézet

 

Felidézték, hogy a horvátországi Fiume a monarchia idején a Magyarországhoz kapcsolódó legnagyobb kikötő volt. Ebben az időszakban létesült a város infrastruktúrája, kikötőjének fejlesztése kiemelt cél volt. Baross Gábor, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója, a vízi közlekedés fejlesztését tartotta fontosnak, és előirányozta a kikötő korszerűsítését.

Ezt segítette az ebben az időszakban épített Budapest-Fiume vasútvonal, amelyet 1873-ban adtak át. A kikötő kiépítésének és az innen induló tengerentúli hajójáratok forgalmának is köszönhetően a közeli Abbázia és Cirkvenica települések fürdői is komoly fejlődésnek indultak.

A tárlatot február 27-én este nyitja meg a bukaresti Liszt Intézet székházában Török Róbert főmuzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.