A kék és a zöld kapcsolata – Horvátország falusi turizmusban erősít

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. április 28. 14:50

A horvát kormány, valamint horvát és külföldi szakmai szervezetek és intézmények, idegenforgalmi bizottságok részvételével megkezdődött az Adria-parti Cavtatban az 5. Nemzetközi Faluturizmus Kongresszus, amelyre 350 személyt hívtak meg.

„Horvátország fő bevételi forrása az idegenforgalom, az agroturizmus pedig dekoráció” – sommázta némi kajánsággal a helyzetet a Turizmus.com-nak Ivo Mujo, a Konavle Agroturizmus Egyesület elnöke, jelezve, hogy még rengeteg a fejleszteni való ebben az ágazatban, pedig az ország déli csücskénél lévő Konavle térség agroturizmusa élenjáró az országban.

Az elnök belülről ismeri a helyzetet, hisz családjával aktív részesei az agroturizmusnak, az általa vezetett szervezet pedig 29 településen 60 családot köt össze, hogy közösen szervezzenek programokat a tavasztól őszig tartó szezonban. A kis családi vállalkozások termelése távol áll az ipari méretektől, ezért a helyi piacokon kínálják termékeiket, és ezek sorának élén a bor áll. Az egyesületen belüli összefogásra utalva elmondta, van rá példa, hogy két-három család összefog, és medencét építenek a vendégeik számára.

A kongresszust Marijana Petir, a horvát parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke nyitotta meg

Fotó: Klaudio Pozniak

Az április 27–30. közötti kongresszust megnyitó Marijana Petir, a horvát parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke beszédében, ha áttételesen is, de megerősítette Ivo Mujo megállapítását, amikor az agro- és falusi turizmus fontosságáról beszélt, arról, hogy az elkövetkező években még határozottabban támogatja a kormány az ágazatot, hisz „a vendégek valami különlegeset akarnak, és ők ezt is akarják kínálni, ám szükség van még jelentős beruházásokra. A bizottsági elnök kijelentette, „kapcsolat kell a kék és zöld Horvátország között”, utalva arra, hogy a kék tenger miatt érkező vendég, ismerje meg a „zöldet”, a vidéket is. Úgy véli, hogy az agroturizmus fejlesztése segíteni fog megtartani a lakosságot vidéken.

A koronavírus okozta visszaesésre, gondokra mindegyik felszólaló utalt.

„Új lehetőségeket kínál a faluturizmus, erre tavalytól kiemelten fókuszálunk” – mondta nyitóbeszédében Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója, hozzátéve, hogy új stratégiájuk a fenntartható turizmust népszerűsíti szerte a világban.

Zdravko Tušek, a mezőgazdasági tárca államtitkára pedig megerősítette, hogy a kormány folytatja a vidék infrastruktúrájának fejlesztését, céljuk a faluturizmus kínálatának szélesítése, a helyi termelők, egyesületek támogatása. Nem véletlen, hogy a minisztériumhoz több ezer fejlesztési pályázat érkezett.

Az idei kongresszus szlogenje a „Falusi turizmus: minőség, fenntarthatóság, társadalmi integráció”

Fotó: Klaudio Pozniak

A résztvevőkkel való beszélgetésekből kiderült, hogy habár lenne rá igény, a szállodák helyben készült élelmiszerekkel való ellátása egyelőre megoldhatatlan feladat, mert a minőségi kézműves termékek csupán kis mennyiségben készülnek a családi vállalkozásoknál, ezért drágák. Így a vendégek számára nem marad más, mint helyben felkeresni a termelőket.

Az idei kongresszus szlogenje a „Falusi turizmus: minőség, fenntarthatóság, társadalmi integráció” és vezérvonala pedig a válság utáni idegenforgalom újrapozicionálása. A program érdekes panelbeszélgetéseket is kínál a résztvevőknek, mint például „Európa boröröksége – az élet és utazás kultúrája” vagy az „Alternatív tevékenységek ösztönzése a vidéki településeken”.

A kongresszus keretében csütörtökön este adják át az úgynevezett „Napraforgó díjakat” a falusi turizmusban élenjáróknak.