A kerékpáros turizmust fejlesztenék a Dunakanyarban

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. május 15. 19:30

A Dunakanyar sokszínű kínálatát és újdonságait szerdán szezonnyitó sajtótájékoztatón mutatták be Visegrádon. A rendezvény visszatérő gondolata volt a térség kerékpáros turizmusának fejlesztése, amiben több szakember a kitörési pontot látja.

Visegrád 2013-ban több mint 190 ezer vendégéjszakával a 17. leglátogatottabb magyar város lett, ebből csaknem 168 ezer a belföldi turistáknak köszönhető. Ez a mindössze 1800 lelkes település 1400 ágyat kínál öt négycsillagos szállodában, melyek mindegyike egyéni arculattal várja vendégeit – mondta el Cseke László, a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke. A turistákat az idei évtől megjelent megjelentő Heti Garantált Programfüzet tájékoztatja a Visegrádon elérhető szórakozási lehetőségekről. Ebben kiemelkedő szerepe van az új Palotaháznak, amely helyet ad az információs irodának, télen a lovagi tornák helyszíne, és az itt kialakított műhelyekben négyféle kézműves-mesterséggel ismerkedhetnek a látogatók. Idén tavaszra elkészült a városközpontban az új rendezvénytér is, ahol minden hétvégén színes programok zajlanak. Május 18-án hagyományteremtő jelleggel rendezik meg az I. Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált, amelyen középkori és sváb fogásokat kóstoltatnak majd a helyi éttermek, 24-én este pedig a Visegrád Hangjai című, 35 ütőhangszerre írt kortárs művet mutatják be. A nyár legkiemelkedőbb eseménye az idén 30 éves Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok lesz július 11–13-án.

Spányik Gábor, a Mahart Passnave ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, társaságuk célja, hogy rövidüljön a menetidő Budapest és Visegrád, illetve Budapest és Esztergom között (utóbbinál például 5,5-ről 3,5 órára), valamint hogy újabb állomásokat tegyenek hajóval elérhetővé. A fejlesztések első ütemében felújították a dömösi ipari műemlék

hajóállomást, amit jövőre a térségben Visegrád, Szob és Zebegény követ. Az idei nyári főszezonban hétvégéken újraindul a hajóközlekedés Szentendre és Visegrád között, valamint Leányfalu és Tahitótfalu is visszakerül a menetrendi forgalomba. Az igazgató sikerként értékelte, hogy nemzetközi szállodahajók programjába úgy sikerült Visegrádot új kikötőként beiktatni, hogy közben nem csökkent Esztergom népszerűsége. Újdonság, hogy idéntől Budapest és Bécs között hétvégi szárnyashajójárat közlekedik, amibe 2015-től tervezik Visegrádot bekapcsolni, így Bécsből közvetlenül is elérhető lesz. A fejlesztési terveikben szerepel még többek között a biciklis turizmus támogatása és gyors hajók közlekedtetése a Dunakanyarban.

Hidegkúti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. marketingmunkatársa a Szentendrei Nyár 2014 programjait ismertette, amelynek egyik fénypontja lesz Czóbel Béla május végén nyíló életmű-kiállítása a Művészet Malomban, a festő közel 180 alkotásával. Május utolsó hétvégéjén népesül bel először a Dumtsa utca is, a város agorája, ahol ezen a nyáron 14 hétvégén várják családi és kulturális programokkal a közönséget. Az idén 45. évadát ünneplő Szentendrei Teátrum programjában több mint 30 előadás lesz látható, köztük két bemutató. A nyitó hétvége kísérőrendezvényeként rendezik meg július 11–13. között az I. Sör- és Pecsenyefesztivált.

Meszleny László, az esztergomi Szent Adalbert Központ és a Prímás Pince menedzserigazgatója a kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, ami a térség kitörési pontja lehet. Vélemény szerint nagy tartalékokat rejt a Dunakanyarból könnyen elérhető Felvidék, ezen belül az ottani borvidékek bekapcsolása is a turisztikai programokba, amivel a Prímás Pince gasztronómiai vonalon próbálkozik. Megtudtuk, hogy Esztergomban június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján kisvonat szállítja majd a vendégeket az egyes helyszínek között.

 

Az országban elsőként Esztergomban elindult közösségi bérbringa-rendszer pozitív tapasztalatairól számolt be az azt kifejlesztő Neuzer Kft. tulajdonosa, Neuzer András. A 2013 decemberében átadott rendszer 6 állomással, 93 dokkolóval és 60 kerékpárral működik. Eddig közel 380 regisztrált felhasználója van, az aktívak száma eléri a 240-et. A közeljövőben még 2-3 állomás telepítését tervezik Esztergomban, így a dokkolók száma megközelíti majd a 140-et, a kerékpároké a 100-at. A Hévízen április 15-e óta elérhető bringakölcsönző rendszert is a cég fejlesztette és további városokban is tervben van véve a telepítés.

A Duna bal partján, Vác modern művészeti gyűjteményeit idén egy újabb, a Városháza épületében megnyílt Nemzetközi Mobil MADI kiállítás gazdagítja, amely 16 ország 150 művészének kortárs alkotásait mutatja be – tájékoztatott Papp Ildikó, a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője. A város következő nagy rendezvénye a Váci Bor és Pálinkafesztivál május utolsó hétvégéjén, míg a nyár folyamán minden pénteken Borutcát működtetnek a környékbeli borházak. De idén is megtartják a Humor- és Karikatúra Fesztivált, a Váci Világi Vigalmat és másodszor a V4 Fesztivál és Színházi Találkozót.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a közelmúltban megnyílt királyréti látogatóközpont erdei iskolájára, interaktív kiállítására és tanösvényére hívta fel a figyelmet. Közeli programjuk május 17-án az Ipolyvecei Kihajtás Ünnep. Az igazgatóság ökoturisztikai kínálata megújult honlapján, a dunaipoly.hu címen érhető el.

A Dunakanyar szezon előtti egységes bemutatkozása a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület, valamint a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-Közép-Duna-vidéki Regionális Marketing Igazgatóság együttműködésében valósult meg.

Fotók: Juhász Melinda, Dóka Attila