Keringővel csábítják a magyarokat Ausztria kulturális értékeinek felfedezésére

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. július 20. 11:55

Magyarok és osztrákok együtt keringőztek kedd délután az Österreich Werbung és az Osztrák Kulturális Fórum meghívására a Millenárison. Nem teadélutánt tartottak, hanem egy turisztikai marketingeseményre, úgynevezett flashmobra gyűltek össze.

A Nemzeti Táncszínház teraszán először hivatásos balettművészek adtak ízelítőt a keringőzés magasiskolájából. Az Alsó-Ausztriából érkezett  Europaballett St. Pölten által bemutatott Kék Duna keringő látványával és hangulatával felidézte a bécsi bálok és a híres újévi koncert nélkülözhetetlen elemét, ifjabb Johann Strauss halhatatlan zeneművét, ami Ausztria nem hivatalos himnuszává vált, nálunk pedig szinte minden szalagavatók táncolnak rá a végzős diákok.

A St. Pöltenből érkezett balettcsoport a Kék Duna keringőre táncolt

Fotó: turizmus.com

A jól ismert fülbemászó dallam meghozta a kedvét a keringőzéshez a meghívott vendégeknek és a Millenárison időző sétálóknak, családoknak, mert az előadást követő tánctanításra több tucat pár sereglett a színpadra a nézők közül. Tánctanárok segítségével bárki megtanulhatta a keringő alapjait, a csatlakozók között voltak láthatóan jól összecsiszolódott, az idősebb korosztályt képviselő párok, de barátnőket, fiatal párokat és teljesen kezdőket – köztük anya fiával, apa lányával – is felfedeztünk a keringőzők között.

Tánctanárok segítségével bárki megtanulhatta a keringő alapjait a Nemzeti Táncszínház teraszán

Fotó: turizmus.com

Az Österreich Werbung budapesti irodájának igazgatóját is meglepte a program sikere, a tánctanításhoz csatlakozók nagy száma. Michael Strasser a kezdeményezésről az esemény után lapunknak elmondta, a magyarok jellemzően síelni és túrázni mennek Ausztriába, miközben rengeteg kulturális eseményt, fesztivált szerveznek szerte az országban. Ezzel a pop-up rendezvénnyel szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy Ausztria színes kulturális élményekkel is várja a látogatókat. Helyszínként azért esett a választás a Nemzeti Táncszínházra, mert itt a legkiválóbb, modern táncprodukciókat láthatja a közönség magyar és nemzetközi csoportok előadásában, hozzátette, hogy jómaga is számos alkalommal élvezhette ezeket.

A délutáni program zárásaként Duda Éva társulatának Ramazuri című, fergeteges tánc-cirkuszi kavalkádját nézhették meg a meghívott vendégek a TáncParkban.

Az osztrák flashmob szervezői és a balettkar

Fotó: turizmus.com

Michael Strassernek képviseletvezetőként ez volt az utolsó hivatalos szereplése Budapesten, öt év után ugyanis búcsúzik Magyarországtól, és Hollandiában, Amszterdamban folytatja az osztrák turizmus népszerűsítését, ami a 9. ország és a 13. állomáshely lesz számára.

A képviseletvezető az elmúlt öt év legnagyobb eredményének budapesti csapata rugalmasságát tarja, hiszen a koronavírus-járvány miatt mindent le kellett állítani, és mindent újra kellett kezdeni, ami óriási erőfeszítésbe került. „Magyar munkatársaim hosszú idő óta szívvel-lélekkel dolgoznak az osztrák turizmus érdekében, ők képviselik a folytonosságot és hiszem, hogy elkötelezettségük a jövőben sem változik meg" – fogalmazott.

A magyar turistáknak megköszönte, hogy az állandóan változó Covid-szabályok ellenére is kitartottak Ausztria mellett, és a nehéz időkben is utaztak, Michael Strasser búcsúüzenete, hogy ne veszítsék el a türelmüket Ausztria iránt, ha a következő hullám miatt ismét járványügyi szigorításokra kerülne sor.