A kihívások ellenére is bővül a nemzetközi turizmus

Forrás: eTurbo News

 2016. augusztus 23. 14:22

A World Travel & Tourism Council (WTTC) legfrissebb riportjából kiderül, idén annak ellenére is növekszik a világ turizmusa, hogy számos kihívással kell szembenéznie az iparágnak. A szektorban 3,1 százalékos bővülést jósolnak az általános gazdasági mutatók 2,3 százalékos növekedése mellett.

A jelek szerint sem a terrorizmus, sem a politikai konfliktusok, sem a globális gazdasági fejlesztések, sem a Brexit nem tartja vissza a nemzetközi turizmust attól, hogy 2016-ban is erős növekedést produkáljon – állítja az anyag.

A legnagyobb növekedést Ázsia regisztrálja, ezen belül is Kína, ahol 6,3 százalékkal számolnak. Észak- és Délkelet-Ázsiában 4,7 és 4 százalék körüli lesz a változás, Dél-Ázsiában 5,9 százalékos. Latin-Amerikában kevésbé pozitív a helyzet, itt Brazília gyengesége húzza vissza a számokat 1 százalék alattira. Brazíliában ugyanis az Olimpia pozitív hatásai ellenére is csökkenés valószínűsíthető. Észak-Amerikában a növekedés stabil, 3 százalék körül.

 

Európában vegyes képet mutatnak az egyes régiók, összességében a bővülés enyhén kisebb ugyan a tavalyinál, de így is 2,2 százalék körüli. Franciaországban csökkenő a tendencia, Törökországban pedig a turizmus GDP-hez való hozzájárulása 3,2 százalékkal esett vissza.

A riport külön kitér a Brexit várható hatásaira is. Eszerint Nagy-Britanniában 3,6 százalékos növekedés várható, alacsonyabb belföldi költéssel, a kiutazó turizmus csökkenésével, ám az ide érkező külföldi turisták költésének a növekedésével.

David Scowsill, a WTTC elnök-vezérigazgatója kiemeli: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a turizmusnak világszinten is számos pozitív hatása és pozitívuma van, gazdasági előnyökhöz juttatja az országokat és összeköti a különböző kultúrákat és embereket. Ezért valamennyi ország kormányát arra bíztatja, tartsák szem előtt a turizmus gazdasági és szociális jelentőségét, és dolgozzanak együtt a privát szektorral a jövőben is a különböző kihívások leküzdése érdekében.