A kis falvakban a legnépszerűbb a Virágos Magyarország verseny

Forrás: turizmus.com

 2018. június 18. 10:38

A tavalyinál is több, 324 település jelentkezett az idei Virágos Magyarország versenyre, a legnagyobb érdeklődés az 1000 lakosúnál kisebb falvakban volt.

Lezárult a jelentkezési időszak a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, idén a tavalyinál is többen, 324-en jelentkeztek, a legaktívabbak az 1000 fő alatti falvak voltak - adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az MTÜ és a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottsága több különlegességgel is készül a jubileumi év alkalmából. „Rekordévet rekordév követ a magyar turizmusban, nincs ez másként a Virágos Magyarország jubileumi versenyével sem” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Az elmúlt időszak legnagyobb érdeklődésére számot tartó versenyére 324 pályázat érkezett, ennek többsége az 1000 fő alatti falu kategóriába jelentkezett.

A magyar települések több mint felében 1000 főnél kevesebben élnek, épp emiatt, ehhez igazítva idén változtak a nevezési kategóriák, és a lélekszám függvényében a következőképpen lehetett nevezni: 1000 fő alatti és feletti falvak, 50 000 fő alatti és feletti városok, és külön indulhattak a fővárosi kerületek.

A megmérettetésnek csak pozitív hatásai vannak egy-egy település életére, hiszen a felkészülés során a zöldfelületek rendezettebbé, a települések virágosabbá válnak, és közben az ott élő közösség építéséhez is hozzájárul az összefogás és a közös munka.

A települések értékelését szakmai zsűri végzi, 100 kertész, tájépítész, város- és falugondnok szakember vizsgálja meg társadalmi munkában a településeket a nyár folyamán. Idén a verseny bírálati szempontrendszerét felülvizsgálva új kritériumokat is figyelembe vesznek a zsűritagok az értékelésnél.

Többletpontot jelentenek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetőek a turisztikai információk.

Újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé. Azért fontosak az új kritériumok, mert a vonzó településkép mellett ezek a tényezők is mind befolyásolják, hogy elégedetten távoznak-e a vendégek a desztinációból.

Az MTÜ a 25. jubileum alkalmából minden pályázó településnek facsemetét, egy oszlopos gyertyánt ajándékoz. Az őshonos parkfa karakteres formájú, az ország valamennyi településén telepíthető, a hazai kertkultúrában a XIX. századtól van jelen.

A kerek évforduló alkalmából emellett „Jubileumi díjat” vehet át az Arany Rózsa díjas települések közül a legjobban teljesítő, amelyet a szakmai zsűri választ ki.

Az idei év egyik újabb különlegessége, hogy a Kulturális Örökség Európai Éve kormányzati programhoz csatlakozva egy "Kertörökség - kertturizmus" különdíjat is átadnak. Az értékelésnél olyan tényezőket vizsgálnak a zsűritagok, mint az örökségvédelmi szempontok, a fenntartás minősége és a turisztikai hasznosítás.

„A "Legvirágosabb Úti Cél" elnevezésű közönségdíj szintén nagyon fontos elismerés, hiszen megmozgatja a helyieket és a településre látogató vendégeket is. A Facebookon keresztül mindenki szavazhat az általa legkedveltebb, legszebbnek tartott településre.

Az idei két fődíjas település (város, illetve falu kategóriában) a 2019. évi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen képviseli majd hazánkat, tovább erősítve Magyarország vonzerejét és versenyképességét a legkedveltebb európai desztinációk között. Mellékletek terület