A kivárás időszakát éljük – polgármesterek a turizmus újraindításáról (3. rész)

Szerző: Németh Andrea – Vajk Brigitta – Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2020. május 01. 19:17

Sorozatunkban turisztikailag frekventált településeket kérdeztük arról, milyen várakozásaik vannak az idei évre, és hogyan érinti gazdálkodásukat a megcsappanó idegenforgalmi adóbevétel. Az utolsó részben Debrecen, Eger és Gyula városvezetői beszélnek.

Minden városatyának ugyanazokat a kérdéseket tettük fel:

  1. Milyennek látja az idei turisztikai szezont, mikor indulhat be a forgalom?
  2. Bevezettek-e helyi korlátozó intézkedéseket a városban, s ha igen, meddig tervezik ezeket fenntartani?
  3. Hogyan alakul át a település költségvetése a helyi adóbevételek csökkenésével összefüggésben? (Korábban megírtuk, hogy az ifát december 31-ig az állam téríti meg a településeknek és felfüggesztik az üdülőhelyi támogatást.)

 

Debrecen új attrakcióval várja a szezon beindulását

Széles Diána

Fotó: debrecen.hu

Széles Diána, Debrecen turizmusáért is felelős alpolgármestere elmondta, hogy a város  a régió legnagyobb turisztikai attrakciójával várja az idei „szezont”, ugyanis elkészül az új Aquaticum Debrecen Strand, amely azonnal kinyitja kapuit, amint a kormányzati intézkedések ezt lehetővé teszik.

„Meglátásunk szerint az lehet a nyertese az újraindulásnak, aki a leghatékonyabban és a leggyorsabban reagál, és a legintenzívebben kommunikál. Ebben szeretnénk eredményeket elérni” – mondta az alpolgármester.

A debreceni önkormányzat már a korlátozó intézkedések bevezetésekor a szolgáltató szektor segítségére sietett. Azoknak a cégeknek, amelyek a Cívis Ház Zrt. kezelésében lévő helyiségekben üzemelnek, jelentős bérletidíj-kedvezményt adtak június 30-ig. Eddig 233 bérlő élt ezzel a lehetőséggel, többségük 90%-os, kisebb részük 50%-os kedvezményt kapott.

„Mindezen túl Debrecen önkormányzata azt szeretné elérni, hogy mire a koronavírus-veszélyhelyzet véget ér, addigra a városban tevékenykedő vállalkozások készen álljanak a turisztikai és vendéglátó szolgáltatások járvány-, illetve egészségügyi szempontból biztonságos körülmények közötti újraindítására” – emeli ki Széles Diána.

Legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeik szerint a megkérdezettek 50%-a – ha ez lehetségessé válik – már ezen a nyáron is szeretne elutazni valahová pihenni, elsősorban belföldön. A SZÉP-kártya plusz adókedvezménnyel adható keretének növelésével a kormányzat is jelentősen segíti a turisztikai és vendéglátó szektor talpra állását. Széles Diána bízik abban, hogy ez az ágazat a járványveszély elmúltával nagyon gyorsan tud majd regenerálódni.

A debreceni önkormányzat már a korlátozó intézkedések bevezetésekor a szolgáltató szektor segítségére sietett

Fotó: VisitDebrecen

Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy Debrecenben, a kormányzati intézkedésekkel összhangban jelenleg a két legnagyobb közterület, a Parkerdő, valamint az Ötholdas Pagony (játszótér) van lezárva a látogatók előtt, hogy csökkentsék a járvány terjedésének esélyét. Emellett fokozottan ellenőrzik a nagyerdei stadion környékét és más, a debreceniek által kedvelt területeket.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő két szálloda, a Hotel Lycium és az Aquaticum Hotel a járvány miatt jelenleg zárva tart, a kiesés itt milliárdos lehet. A vagyonkezelő ennek ellenére úgy döntött márciusban, hogy nem kezd csoportos leépítésbe, megtartja munkavállalóit. Ugyan csökkentett üzemmódban, de működik a Debreceni Nemzetközi Repülőtér is.

„A 2020-as évre 160 millió forint idegenforgalmi adóbevétellel számoltunk, amely a járvány miatt biztosan kevesebb lesz. Bár a feszes és stabil költségvetésünkben minden forrásnak megvan a helye, a 160 milliárd forintos főösszeg mellett nem az ifa-csökkenés okozza majd a legtöbb problémát” – fogalmazott Széles Diána.

 

Egerben a szezon nem ér véget a nyárral

Mirkóczki Ádám

Fotó: Polg.mest. Hiv. Eger

„A kormány jelenlegi kommunikációja arra enged következtetni, hogy május-júniustól újra beindul a gazdaság, ezzel együtt pedig lassan a turizmus is. Azt persze nem lehet előre látni, hogy az utazási kedv is visszatér-e, vagy a bizonytalanság visszatartja az embereket. A jelenlegi állás szerint a nyárra tervezett rendezvényeink elmaradnak, de azért bízunk benne, hogy a járványhelyzet elmúltával legalább néhány, nagyobb tömeget vonzó rendezvényt meg tudunk tartani” – tájékoztatta lapunkat Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

Szerencsére az egri szezon nem ér véget a nyárral, hiszen a borvidék az őszi időszakban is vonzza a látogatókat, valamint ugyancsak a szezon meghosszabbítását teszi lehetővé az egyre jobban fejlődő egészségturizmus is – tette hozzá.

Egerben a tavalyi évben mintegy 700 ezer vendégéjszakát regisztráltak, és az idei év is ígéretesen indult: az első két hónapban 8500-zal nőtt a vendégéjszakák száma a megelőző év hasonló időszakához képest, majd ezt követte a leállás.

A város strandjai a járványhelyzet kezdete óta zárva tartanak, amikor pedig a kormány felhatalmazása lehetővé teszi, a parkok, terek és parkolók is le vannak zárva, illetve éjszakai kijárási korlátozást is bevezettek. Mivel ezek a lezárások időszakosak, valamint abban a pillanatban, hogy szükségtelenné válnak, nem is fognak folytatódni, a polgármester nem tart attól, hogy elriasztanák az érdeklődőket, és azt is látni kell szerinte, hogy még ezek az intézkedések sem akadályoznak meg sokakat abban, hogy útra keljenek.

Egerben tavaly mintegy 700 ezer vendégéjszakát regisztráltak

Fotó: Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft.

Eger az egy lakosra jutó adóerő-képesség magas mértéke miatt már öt éve nem kap üdülőhelyi támogatást a beszedett idegenforgalmi adó után, így az adónemmel kapcsolatos kormányzati intézkedések nem érintik a város költségvetését. Azt a döntést azonban, miszerint a vendégeknek idén nem kell idegenforgalmi adót fizetniük, mert azt az állam fizeti meg helyettük, nem tartja megfelelőnek a polgármester, szavai szerint ez nem segíti a vendéglátókat, és a vendégeknek sem jelent érdemi kedvezményt.

 

Gyula a virtuális térben tartja fent a látogató érdeklődését

Görgényi Ernő

Fotó: Polg.mest. Hiv. Gyula

Az idei szezon rendkívül biztatóan indult Gyulán, és a tavalyinál is jobb eredményeket vetített előre. A veszélyhelyzet elrendelését követően azonban, bár az utolsók között zárták be a fürdőt, a turizmus mégis gyakorlatilag megszűnt pár nap alatt.

„Félő, hogy amíg nem lesz vakcina a koronavírus ellen, addig folyamatosan lesznek bizonyos korlátozások, amelyek akadályozzák a turizmus és a vendéglátás újraindulását” – fogalmaz Görgényi Ernő. Mindezek ellenére Gyulán a magánszektor szereplőivel együtt felkészültek a turizmus újraindulására.

A Gyulai Várfürdőben, a várban, az Almásy-kastélyban és más attrakcióik esetében, csakúgy, mint a szálláshelyeken és vendéglátóhelyeken a szükséges karbantartási, felújítási munkák zajlanak, zajlottak az elmúlt hetekben. A vendégeket igényes, szép környezet várja majd mindenhol, mint ahogyan azt megszokhatták a városban.

Addig is próbálják szinten tartani az érdeklődést virtuális programokkal, online felületeken. Virtuálisan bejárhatóvá tették a múzeumokat, a látnivalókat és a várostörténeti érdekességeket pedig többféle tematika mentén mutatják be. Mindezek mellett próbálják minél erősebbé összekovácsolni a szakmai közösséget, hogy egyszerre egy irányba indulhassanak tovább, ha eljön az idő.

„Gyulán nagyon fegyelmezetten viselkednek a lakosok, felelős magatartással betartják a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendeletben foglaltakat. Sok zöldfelület van a városban és a város környékén is, ezért a szabadba vágyó emberek nem koncentrálódnak egy-egy helyre. Mindezekre tekintettel nem volt szükséges helyi korlátozó intézkedéseket bevezetni” – mondta a polgármester.

A járvány elleni védekezés mindenkitől, így az önkormányzatoktól is áldozathozatalt kíván. A 2010-es évek elején már tapasztalható volt, hogy az Orbán-kormány az önkormányzatokat is hatékony intézkedésekkel segíti a válságkezelésben, most is erre számítok – hangsúlyozta Görgényi Ernő.

Gyulán virtuálisan bejárhatóvá tették a főbb látnivalókat

Fotó: Polgármesteri Hivatal, Gyula

A kormány a turizmust hagyományosan stratégiai ágazatként kezeli, ennek számtalan példáját adta az elmúlt években, és ez sokszor megnyilvánult abban a partnerségben is, amely eredményesen működött a kormány és Gyula városa között.

„Tavaly az ifa-bevételünk meghaladta a 185 millió forintot. Idén eddig 46 millió forint realizálódott, ebből következően 140 milliós bevételkieséssel számolunk. Ez annál is inkább hiányozni fog, mert mind az ifát, mind az üdülőhely-fenntartási normatív támogatást igazolhatóan turisztikai marketingre, és a turizmus fejlesztését szolgáló beruházásokra, feladatokra költöttük. Ettől függetlenül az átmeneti nehézségeket kezelni tudjuk, középtávon pedig számítunk a kormány segítségére” – fejtette ki Gyula polgármestere.

*

Sorozatunk korábbi részeit itt olvashatja:
1. rész, benne: Sárvár, Zalakaros
2. rész, benne: Hajdúszoboszló, Hévíz