A korlátozások azonnali szigorítására kényszerül az olasz Friuli-Venezia Giulia régió

Forrás: MTI

 2021. november 26. 15:43

Az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giuliában a december 6-tól tervezett, országos korlátozások hatályba lépését megelőzve minél gyorsabb szigorításra van szükség a tartomány kórházainak telítettsége miatt – közölte az olasz egészségügyi tárca pénteken.

Ezzel egy időben Olaszország is utazási korlátozást rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, Zimbabwéből és Eswatiniből – az egykori Szváziföldről– függesztették fel a légiközlekedést a koronavírus ott terjedő újabb variánsa miatt.

Ami az olaszországi járványhelyzetet illeti, az egészségügyi tárca adatai szerint a kórházak Covid-19 osztályai Friuli-Venezia Giulia és Marche tartományban lépték át a kritikus szintet. E két régióban hétfőtől szigoríthatnak, egy héttel megelőzve a december 6-tól tervezett országos korlátozások életbe lépését. Az Il Piccolo című trieszti napilap biztosra veszi a járványfokozat emelését egész Friuliban, a hivatalos bejelentés azonban az egészségügyi miniszter részéről szokás szerint péntek délután várható.

A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakosú tartományban többek között ismét kötelező lesz a szájat és orrot elfedő maszk használata szabadtéren is, a mozik és a színházak a befogadható nézők felét engedhetik csak be, és bezárják a diszkókat. A tömegközlekedési eszközökre kizárólag az oltottak szállhatnak fel.

A szigorítás egy hétig tart, mivel december 6-tól már hatályosak lesznek a római kormány szerda este bejelentett országos korlátozásai. Ezek január 15-ig lesznek érvényben. E korlátozások az oltottsághoz kötik a rövid és hosszabb távú tömegközlekedési eszközök használatát, a szállodák és vendéglátóhelyek látogatását, a kulturális és sportlétesítményekbe történő belépést. A korábbi szabályokkal ellentétben december 6-tól a védettséget kizárólag legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolhatja. A negatív teszteredmény nem helyettesíti többé az oltottságot.

Friuli-Venezia Giulia régióban már november 29-én be akarják vezetni a szigorított korlátozásokat (képünkön Trieszt)

Fotó: 123rf.com

Friuli-Venezia Giulia nem tudott a december 6-i határidőig várni a járványmutatók rosszabbodása miatt: a régióban az utóbbi egy héten 318-ra emelkedett a százezer lakosra számított új betegek száma. Gócpontnak számít Trieszt, ahol egy hét alatt 674 új beteget azonosítottak, valamint a határváros Gorizia, ahol 492 új beteget regisztráltak százezer lakos között. A tartomány kórházainak Covid-19 osztályain a telítettség túllépte a tizennyolc százalékot, az intenzíveken a tizenhatot az országosan mért nyolc és hat százalékhoz képest. Csütörtöki adat szerint Friuli-Venezia Giuliában a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette a kilenc százalékot, vagyis minden beteg további több mint nyolc személyt fertőz meg. Trentino-Alto Adige térségében a december 6-ig lezárt húsz önkormányzaton túl Bolzano területén is újból kötelezővé tették a szabadtéri maszkviseletet, a közlekedési eszközökön és az üzletekben FFP2-típusú maszk kötelező, a vendéglátást este hat órakor leállítják.

A La Repubblica napilap úgy értesült, hogy egyre rosszabb a járványhelyzet a Friulival határos Veneto tartományban, az északi Valle d'Aostában és Lombardiában, valamint a közép-olaszországi Lazióban is.

Milánó főpolgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy szombattól egészen december 31-ig kötelező lesz a maszk használata a belváros vásárlóutcáin. A maszk nélkül közlekedőket háromezer euróig terjedő bírsággal sújthatják. Kötelező a maszk Bergamo karácsonyi vásárain, Firenze és Bologna belső kerületeiben is. Hasonló intézkedést terveznek bevezetni Róma centrumában is.

A Corriere della Sera című napilap úgy tudja, a járványhullám tetőzését Vízkeresztkor, vagyis a január 6. körüli napokban várják, amikor szükség esetén ismét az ország vagy egyes területek teljes lezárását rendelhetik el.