A kortárs jazz összes árnyalata a CAFe Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 19. 15:47

A jelenkori dzsessz legváltozatosabb előadói, köztük a Koop, a Yellowjackets, az Orchestre National de Jazz és Hiromi is fellép október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A sokáig Svédország egyik legfontosabb zenei exportcikkének számító Koop duó három nagy sikerű lemez után váratlanul feloszlott. A csapat zeneszerzője, Oscar Simonsson hat év hallgatás után szervezett új együttest, többek között a különleges hangú litván dzsesszénekesnő, Jazzu közreműködésével. A Koop Oscar Orchestra október 7-én az A38-on tartja első koncertjeinek egyikét.

Hiromi

Hiromi (Forrás: Müpa)

A Yellowjackets két koncertet is ad október 14-én a Budapest Jazz Clubban. Az 1977-ben alapított kvartettben a múltban olyan nevek működtek közre, mint Peter Erskine, Terri Lyne Carrington, Jaco Pastorius vagy Jimmy Haslip, Budapesten azonban a zenekaralapító zongorista, Russell Ferrante mellett szaxofonon Bob Mintzer, dobon Will Kennedy, basszusgitáron pedig a 2015-ben érkező Dane Anderson fog játszani.

Ugyanitt október 8-án a Bágyi Balázs New Quartet Homageto Shakespeare című lemezét mutatja be, míg október 13-án az Erkel-díjas zeneszerző és zongoraművész, Márkus Tibor 60. születésnapját ünnepli sztárvendégekkel.

A Budapest Music Centerben október 11-én a zürichi zongorista-zeneszerző Nik Bärtsch jazzből, funkból. kortárs, szakrális és rituális zenéből táplálkozó formációjával, a The Mobile Extendeddel avatja be a közönséget különleges ritmikájú kompozíciós világába. A jelenleg Olivier Benoit vezette Orchestre National de Jazz október 14-én ad itt koncertet. Először érkezik Magyarországra az amerikai ütőhangszeres legenda, Adam Rudolph, aki a Go: Organic Orchestra elnevezésű projektében helyi zenészekkel dolgozik, Budapesten alkalmi zenésztársai lesznek Harcsa Veronika, Márkos Albert, Hock Ernő, Dresch Mihály és Grencsó Istvánt is.

A CAFe jazzkoncertjeinek sorát a virtuóz technikájáról és elképesztő energiákkal teli előadásiról ismert japán zongorista, Hiromi zárja a Müpában október 21-én. A zenész igazi csodagyerekként kezdte pályafutását, első koncertjét tizenkét évesen adta, 17 évesen Tokióban találkozott Chick Coreával, aki egyből meg is hívta másnapi koncertjére fellépőnek. Közös albumuk 2007-ben jelent meg. Hiromi Budapestre a 2011-ben alakult Trio Projecttel érkezik. A formációnak idén áprilisban már a negyedik albuma jelent meg Spark címmel.