A közösségi régészet eredményeit mutatja be a Nemzeti Múzeum időszaki tárlata

Forrás: MTI

 2023. június 06. 17:12

A közösségi régészeti program eredményeit mutatja be az Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményében, a Villa Romana Balácában szombaton nyíló időszaki kiállítás.

A Nemesvámos és Veszprémfajsz között található kiállítótérben a Kincset érő közösség című tárlat egyrészt beszámol a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményeiről, valamint bemutatja azt a tíz leletegyüttest, amelyet önkéntesek segítségével sikerült felfedezni - közölte a Nemzeti Múzeum.

Nyolc műtárgycsoport a kiállítás teljes ideje alatt megtekinthető lesz. Ezek közé tartozik a budakeszin megtalált, ritkaságnak számító bronzkincsek együttese, a balácai önkéntesek által a környéken talált, az őskortól a 20. század közepéig datálható leletek együttese, valamint a visegrádi leletek csoportja, amelyek közül a legérdekesebbek a Sibrik-dombi római erődhöz és középkori királyi pénzverdéhez köthető darabok, mint például Károly Róbert garasának próbaverete.

Meg lehet majd tekinteni továbbá a kisbárkányi kora Árpád-kori temetőből előkerült leletegyüttest, amelynek segítségével a temetkezési szokásokat tudják behatóbban tanulmányozni a tudósok, vagy azt a Vajtán talált, honfoglalás kori sírból előkerült tárgyegyüttest, amely többek közt ékszereket és viseleti elemeket, gyöngyöket, hajfonatkorong-töredékeket, de lószerszámokat is tartalmaz.

mnm_kiallitas

A tárlat beszámol a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményeiről és bemutatja azt a tíz leletegyüttest, amelyet önkéntesek segítségével sikerült felfedezni

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Delhaes gyűjtemény darabjai között Delhaes István festőművész, grafikus és gyűjtő magángyűjteményének restaurált darabjait lehet majd látni, a héhalmi éremkincsek között pedig egy családi ház telkén, vízvezeték ásása közben előkerült, kisméretű kerámiaedénybe rejtett 539 darab Zsigmond-kori ezüstpénzt rejtő éremlelet lesz látható. A Tóth László agronómus által a múzeumnak felajánlott gyűjteményt is kiállítják.

A nyergesújfalui hun kori áldozati aranylelet, valamint a nógrádmegyeri arany- és ezüstpénzeket tartalmazó éremlelet csak egy-egy hétvégén lesz kiállítva. Ezeken a napokon a közönség előadásokon ismerheti majd a leletek történetét, jelentőségét.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben a Nemzeti Régészeti Intézeten (NRI) belül önálló szervezeti egységet hozott létre. Az osztály kiemelt feladatának tekinti, hogy a tudományos életbe bevonja a civil résztvevőket, és lehetőséget biztosítson minden érdeklődőnek, hogy szakemberek irányításával bekapcsolódhassanak a régészeti kutatásokba. Az NRI - Közösségi Régészeti Osztálya által koordinált szervezet egy európai mintára felépülő országos program.

A kiállítás az eddigi együttműködés első eredményeit és sikereit kívánja bemutatni. Ennek része egyik oldalról a rendkívül gazdag tárgyegyüttes, másrészt köszönet és tisztelgés az önkéntesek előtt, akiknek olyan leleteket köszönhet az intézmény, amelyek nélkülük sosem kerültek volna elő. A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja, így a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.
A tárlat június 10. és október 31. között lesz látható.