A külföldiek és a vendégmunkások is megkaphatják az oltást Németországban

Forrás: MTI

 2020. december 18. 15:32

A bejelentett lakcímmel rendelkező külföldiek és az országban időszakosan tartózkodó vendégmunkások is megkaphatják az új típusú koronavírus elleni oltást Németországban.

A várhatóan december 27-én kezdődő oltási kampányról szóló rendeletet ismertetve, Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a vírus az idősotthonokban és bentlakásos ápolási intézményekben okozza a legnagyobb veszélyt, és a fertőzés minden második halálos áldozata nyolcvan éven felüli.

Ezért elsőként ennek a korcsoportnak, valamint az idős- és az ápolási otthonok lakóinak és dolgozóinak biztosítják az oltást. Ugyancsak kiemelt csoport a kórházi orvosoké és ápolóké. Legalább egy-két hónapig tart majd ezen kiemelt csoportok tagjainak beoltása. Ez azt jelenti, hogy mindenki másnak "hosszú lesz a tél", sokáig kell még várni, mire sorra kerülhet.

Elsőként a legidősebbek kapják meg a koronavírus elleni oltást

Fotó: 123rf.com

Külön jelentkezni nem kell, mindenki időben kap majd értesítést, hogy mikor kaphatja meg az önkéntes alapon és ingyenesen elérhető oltást.

A jogosultsághoz nem szükséges német állampolgárság vagy egészségbiztosítás, az oltást minden külföldi is megkaphatja, aki Németországban él vagy dolgozik – mondta a miniszter.

A rendelet szerint a második helyen kiemelt csoportok közé tartoznak a hetven éven felüliek, a valamely alapbetegség miatt súlyosan veszélyeztetettek, a csoportos szállásokon élők – hajléktalanok, menedékkérők – és a várandósok is.

A harmadik helyen kiemelt csoportok közé tartozik a hatvan és hetven év közöttiek korosztálya, a valamely alapbetegség miatt közepesen veszélyeztetettek, valamint az állami intézmények működéséhez kiemelten fontos munkavállalók sora, így például a rendőrök, tűzoltók, a pedagógusok, az igazságszolgáltatásban dolgozók és a kormányzati alkalmazottak.

Jens Spahn elmondta, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája után, várhatóan január első napjaiban az amerikai Moderna fejlesztésére is kiadja a forgalmazási engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), így fokozatosan egyre több adag oltóanyag áll majd rendelkezésre. Az első negyedévben valószínűleg 11-13 millió adag érkezik Németországba.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 33 777 regisztrált megfertőződésről tettek bejelentést a helyi egészségügyi hatóságok. A csaknem 34 ezer eset közé tartozik 3500 olyan megfertőződés, amelyet Baden-Württemberg tartományban vettek nyilvántartása még szerdán, és egy technikai fennakadás miatt nem tudtak bejelenteni az RKI-nak időben ahhoz, hogy bekerülhessenek a csütörtök reggelre készített országos összefoglaló statisztikába.

Ugyanakkor az utólagosan bejelentett baden-württembergi esetek nélkül is 30 ezer felett van az új megfertőződések napi száma, amire még nem volt példa Németországban.