A külföldiek foglalkoztatási szabályain könnyít Ausztria

Forrás: turizmus.com

 2021. november 02. 10:59

Ausztriában a turizmusban tapasztalható égető munkaerőhiány csökkentése érdekében Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter és Martin Kocher munkaügyi miniszter a külföldiek foglalkoztatási szabályainak könnyítést kezdeményezte.

A szövetségi turisztikai minisztérium tájékoztatása értelmében a vonatkozó törvénymódosítás előterjesztése hamarosan a nemzetgyűlés elé kerül, így a jövő évben már alkalmazhatóak lesznek az enyhítések– adja hírül szakmai blogjában Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő.

Ennek értelmében a külföldi munkavállalók számára a turizmus területén egyszerűbbé teszik a szezonális munkavégzés lehetőségét.

Ausztriában a turizmus területén egyszerűbbé teszik a szezonális munkavégzés lehetőségét

Fotó: 123rf.com

A külföldiek munkavállalását szabályozó törvény módosítását követően a külföldi munkavállalók számára a szezonális munkavégzést egyszer kell csak regisztrálni, majd az így kapott engedély birtokában a munka a későbbi években már külön eljárás nélkül is végezhető lesz.

A „szezonális törzsmunkás” (Stammsaisonier) fogalmának bevezetésével lehetővé teszik, hogy akik az osztrák munkaügyi hivatalnál 2022-ig regisztrálnak, azok a rákövetkező évekre is megkapják a szezonális törzsmunkás státuszt, illetve az azzal járó kedvezményeket.

A jogszabályváltozással kapcsolatos további információ hamarosan ITT lesz olvasható.