A kultúra új fellegvára nyílt meg Berlinben

Forrás: MTI

 2020. december 17. 11:12

Megnyitották szerdán Berlin központjában az egykori császári kastély és az egykori NDK-törvényhozás palotának nevezett épületének helyén a Humboldt Forumot, a német állam legnagyobb szabású kulturális beruházásaként épült kiállítási és kulturális központot.

A múzeumok szigetén (Museumsinsel) épült Humboldt Forum a globális kultúra bemutatására összpontosít, fő funkciója, hogy a világ távoli vidékeiről származó gyűjteményével kiegészítse a Museumsinsel öt másik intézményét, amelyek gyűjtőköre Európára és a Földközi-tenger térségére korlátozódik.

A német főváros közepén álló szigeten így olyan múzeumi negyed alakul ki, ahol a világ összes népével és a történelem valamennyi korszakával meg lehet ismerkedni.

Az épületben kialakítottak egy Agorát is koncerteknek, konferenciáknak és két nagy rendezvénytermet, valamint vendéglők, kávézók és boltok berendezésére alkalmas helyiségeket

Fotó: humboldtforum.org

A koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások miatt a megnyitót helyszíni közönség nélkül tartották és az intézmény honlapján közvetítették. Az esemény az ilyenkor szokásos politikusi beszédek helyett a főbb részlegek és legnagyobb látványosságok bemutatásából állt, így a nézők betekinthettek például az egyik állandó kiállításba, a német főváros és a világ kapcsolatát vizsgáló, Berlin Global című tárlatba.

Az intézményt az első berlini egyetem alapítója, Wilhelm von Humboldt koncepciójaként számontartott klasszikus német műveltségeszményből kiindulva a tudományos ismeretek termelésének és terjesztésének terepéül, a találkozás és véleménycsere fórumául szánják.

A negyvenezer négyzetméteres épületben vonták össze a berlini kelet-ázsiai és indiai múzeum egyesítésével létrejött ázsiai múzeum gyűjteményét és a néprajzi múzeum gyűjteményének az Európán kívüli térségekből származó részét, valamint a Humboldt Egyetem könyvtára és a berlini központi tartományi könyvtár tudománytörténeti gyűjteményét.

A tágas épületben kialakítottak egy úgynevezett Agorát is koncerteknek, konferenciáknak és két nagy rendezvénytermet is, valamint vendéglők, kávézók és boltok berendezésére alkalmas helyiségeket. Jó pár még nincs teljesen készen, az intézményt részenként, 2021 végéig adják át a látogatóknak.

A Humboldt Forum helyén legutóbb az NDK parlamentjét, valamint színházat, vendéglőt, házasságkötő- és hangversenytermet magában foglaló Köztársasági Palota (Palast der Republik) állt, amelyet hosszas viták után és sok kelet-németországi lakos bánatára 2008-ra lebontottak. Előtte több mint 550 évig Brandenburg, majd Poroszország, és végül a német császárság uralkodójának székhelye, a Berlini Városi Kastély (Berliner Stadtschloss) állt – a magas talajvíz miatt cölöpökön – a Spree folyó szigetének déli részén.