A Kulturális Örökség Napjain mutatkozik be a NÖF magazinja

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 15. 19:25

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) épített örökségeink, régészeti és természeti kincseink nemzetközi ünnepe. A több mint 30 éve, 50 országban megrendezett eseményhez 2020-ban is csatlakozott a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.

A Kulturális Örökség Napjai keretében a NÖF számos épületében ingyenes épületsétára várják az érdeklődőket. Szeptember 19-én és 20-án olyan helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek nem, vagy csak korlátozottan látogathatók – írták.

„A nagyközönség számára első alkalommal tesszük látogathatóvá a KÖN-ön a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújuló nádasdladányi Nádasdy-kastély egyes termeit és a tatai Esterházy-kastély kertjét, ahol szabadtéri fényképkiállítással várjuk a látogatókat.  A fejlesztési helyszínek mellett olyan kuriózumokat is megismerhetnek az érdeklődők ezen a hétvégén, mint a vértesszentkereszti apátsági romok vagy a somogysárdi Somssich-kastély parkja” – mondta el Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Edelényi kastélysziget

Fotó: NÖF

A Kulturális Örökség Napjain ingyenesen (regisztrációhoz kötötten) az alábbi NÖF-helyszínek látogathatók:

 

Regisztrálni a helyszínekre kattintva, a KÖN oldalán, az egyes műemlékeknél megadott e mail-címen lehet. További információ: oroksegnapok.gov.hu

 

Kastély- és vármagazint jelentet meg a NÖF

A NÖF Nonprofit Kft. összes létesítményében a szeptember 19–20-i hétvégétől kezdődően nagyközönségi magazinnal várja a látogatóit. A KÖN-ön jelenik meg ugyanis első alkalommal a szervezet saját szerkesztésű, MŰ/emlék című ingyenes magazinja.  A kiadvány célja, hogy könnyedebb, szórakoztató formában engedjen betekintést a műemlék épületek történeteibe.

A kiadvány borítója

Fotó: NÖF

„Épített örökségeink történelmünkről mesélnek, amelyet közös felelősségünk megőrizni a jövő generációi számára. Erre a nemes küldetésre utal magazinunk elnevezése is. A megőrzés mellett fontos feladatunk, hogy műemlékeink a mai igényeknek megfelelő közösségi terekként újjászületve ismét megteljenek élettel. A Mű/emlék magazin oldalain a látogatható és a fejlesztés alatt álló kastélyaink, váraink és további épített örökségi helyszíneink történetébe, valamint a munkálatok kulisszatitkaiba is beavatjuk az érdeklődőket” – mondta a kiadványról Glázer Tamás.

Kapcsolódó cikkek