A legkevésbé a kempingezést viselte meg a járvány Európában

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 11:47

A kempingezés volt a turizmus legválságállóbb típusa tavaly Európában – írja az OecoGlobus blog az Eurostat adatai alapján.

Az írás készítői megjegyzik, hogy a koronvírus-járvány negatív hatásai nem egyformán érintették a turizmus különböző ágait.

Tavaly a turisztikai főszezonnak tekinthető, április és szeptember közötti időszakban a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma átlagosan 56%-kal csökkent az Európai Unió országaiban az egy évvel korábbihoz képest. A nemzetközi utazások visszaesése (-74%) nagyobb volt, mint a belföldieké (-38%) az Eurostat adatai szerint.

Az európai uniós országokban a kempingek forgalma kisebb mértékben esett vissza 2020-ban, mint a többi szálláshelyé

Fotó: eurostat

2020 áprilisa és szeptembere között a szállodákban volt a legnagyobb mértékű a zuhanás (-63%) 2019 azonos időszakához képest, A bérelt üdülőhelyek esetében 49%-os volt a mínusz, ezzel szemben a kempingek esetében volt a legkisebb a visszaesés mértéke (-38%) a turisztikai szálláshelyek közül. A kempingekben is inkább a nemzetközi forgalom (-57%) esett vissza, a belföldi forgalom esetén csak 26%-os volt a mínusz.

A kempingforgalom visszaesése az egyes uniós országokban

Fotó: eurostat

Az Európai Unió tagállamai közül Görögországban csökkent a legjobban a kempingek forgalma (-57%), de 50% fölötti volt a visszaesés Észtország, Litvánia, Horvátország és Spanyolország esetében is. Magyarországon valamivel 50% alatti volt a forgalom csökkenése. Ezzel szemben Csehországban, Dániában, Hollandiában és Németországban csupán 5%-os volt a mérséklődés.

Az különösen érdekes, hogy a belföldi turisták által az EU kempingjeiben eltöltött vendégéjszakákat tekintve 10 országban is növekedés történt tavaly, a legnagyobb bővülés Szlovéniában (+76%), Ausztriában (+32%) és Belgiumban (+25%) történt.

Nyitókép: 123rf.com