Halálos késelés: A London Bridge és környéke elkerülését javasolják

Forrás: turizmus.com

 2019. november 30. 12:56

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a London belvárosában pénteken történt késeléses támadást, amelynek során két ember meghalt, három pedig megsebesült. A gyanúsítottat a rendőrök agyonlőtték.

A londoni tömegközlekedés szervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) szombat reggeli tájékoztatása szerint a Temze felett ívelő négysávos London híd – a City és a déli városrész közötti legforgalmasabb közúti átkelő – továbbra is mindkét forgalmi irányban zárva van, több környékbeli utcával együtt – írja az MTI.

A környék London egyik legforgalmasabb turistanegyede, a közelben található a Shard, a város legmagasabb épülete és a turisták körében is rendkívül népszerű Borough Market.

A londoni rendőrség vizsgálata alapján a támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London hídon folytatódott.

A London híd a merénylet időpontjában

Fotó: Youtube

Egyöntetű médiaértesülések szerint a támadás összefügghetett a helyszínnel, mivel az épületben éppen egy, a börtönbeli rehabilitációs programok tapasztalatairól szóló tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltek részvételével, Learning Together címmel.

A program szerint a merénylő, Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna. Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése.

A London Bridge 2017-ben is egy merénylet helyszíne volt

Fotó: Wikimedia Commons

A London hídnál 2017 júniusában is történt egy merénylet, amelynek során három szélsőséges iszlamista a tömegbe hajtott egy kisbusszal és megkéselt embereket a közeli Borough Marketen. Az akkori merényletnek nyolc halálos áldozata volt.

2017-ben a turizmus számaiban nem mutatkozott meg a merénylet hatása. A brit turisták száma – főleg a kisgyerekes családoké – visszaesett ugyan, de a tengerentúli vendégek száma nem csökkent, sőt az amerikaiaké még 14 százalékkal nőtt is, így Nagy-Britannia 2017-ben rekordszámokat könyvelhetett el – számolt be korábban a The Guardian.

A brit lap akkori elemzése szerint a terrortámadások nem vezettek az utak tömeges elhalasztásához, mint ahogyan az 1980-as és 1990-es években történt, mert addigra az emberek elfogadták, hogy ilyen cselekmények bárhol, bármikor megtörténhetnek.