A Louvre Abu Dhabiban is népszerű

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 14:00

Élénk közönségsikere van a világ második Louvre-jának, az Abu Dhabiban tavaly novemberben felavatott ultramodern múzeumnak.

Korábban történt

A Saadiyat-szigetre, a homok és a tenger ölelésében megálmodott, horribilis összegbe kerülő beruházás felbecsülhetetlen műkincseket tár a látogatók elé.

Amint azt a Telegraph cikke kiemeli, az emirátus klasszikus attrakciói, a nap, a tenger, a felhőkarcolók, a fürdők és a mecsetek mellett ma már egy gazdag múzeumot is látogathatnak a turisták. A múzeum jelenleg 600 műkinccsel dicsekedhet, az ókortól a XXI. század legértékesebb festményeiig.

A tárgyak jelentős részét megvásárolta Abu Dhabi, de nagy részét kölcsön kapták 30 évre olyan múzeumoktól, mint a Louvre, a Musée D’Orsay, vagy a Versailles-i palota. E patinás intézmények klimatizált raktáraiban jelentős művek ezreit tárolják, amelyeket helyhiány miatt nem tudnak bemutatni.  Az új épületet Jean Nouvel francia építész tervezte.

 

Természetesen a Louvre nevet nem ingyen használhatja a létesítmény és a kölcsönzés fejébe is milliárdokat fizet a párizsi intézményeknek az Egyesült Arab Emírségek. Leonardo da Vincitől Van Goghig és Mondrianig, Bellinitől Manét-ig számtalan festményt és szobrot tár a látogatók elé az arab világ első univerzális művészeti létesítménye, amely önmagában is figyelemreméltó, futurisztikus külsejű műalkotás.

Kapcsolódó cikkek