A Louvre és a versailles-i kastély díszkivilágításán is spórolnak

Forrás: MTI

 2022. szeptember 19. 18:33

Szombat óta nemcsak a párizsi Eiffel-torony, hanem a Louvre múzeumának és a versailles-i kastélynak a díszkivilágítását is a megszokottnál korábban lekapcsolják.

Szombat óta a Louvre fényeit már este 11 órakor lekapcsolják hajnali 1 óra helyett, a versailles-i kastélyban pedig este 10 órakor oltják le a lámpákat az eddigi 11 óra helyett.

A jelképes intézkedés a lakosságot is energiatakarékosságra ösztönzi – nyilatkozta Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere kedden jelentette be, hogy a korábban megszokottnál több mint egy órával korábban, már 23.45-kor lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony díszkivilágítását, amely eddig hajnal 1 óráig meg volt világítva. Az utcai közvilágítást biztonsági okokból nem korlátozzák, de a többi közintézmény kivilágítását is 22 órakor lekapcsolják Párizsban.

A Louvre fényeit már este 11-kor lekapcsolják

Fotó: Pixabay

A kulturális miniszter szerint "a jelképes intézkedések fontosak a lakosság érzékenyítése szempontjából", de nem elegendőek az energiaspóroláshoz. A tárcavezető konkrét intézkedéseket kért az ökológiai átmenet érdekében a múzeumoktól, a moziktól, a színházaktól és valamennyi francia kulturális intézménytől.

Példaként említette az impresszionista gyűjteményéről híres párizsi Orsay Múzeumot, amely harmadával csökkentette az energiafogyasztást annak köszönhetően, hogy minden villanykörtét lecserélt LED-izzókkal.

"Megpróbáljuk ezt megoldani minden múzeumban" – hangsúlyozta Rima Abdul Malak. Elmondta, hogy a mozikban is folynak a tárgyalások a vetítőgépek lecseréléséről. Szerinte a lézerprojektorokra történő átállás hetedére csökkentheti az energiafogyasztást.

Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva és az energiaárak emelkedése miatt a francia kormány júniusban energiatakarékossági tervet dolgozott ki, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig.