A luxus nyomában Párizsban

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2015. június 09. 12:24

Szeretik az extravagáns megoldásokat, legyen az egy új épület, egy látványos show vagy akár egy illatkompozíció, s bátran társítják a régit a hipermodernnel. Ott jártunk, és megint elhittük a franciáknak, hogy Párizs a világ közepe.

Negyedszerre rendezték meg a francia fővárosban a Rendez-Vous en France szakmai beutaztató workshopot, amely idén ünnepelte tizedik évfordulóját. A kerek szám jó apropó volt arra is, hogy a világ minden tájáról meghívott turisztikai szakemberekkel megismertessék Párizs legújabb attrakcióit.

 

Építészeti bravúrok

A város első számú látványosságai építésükkor mindig heves vitákat és ellenérzést váltottak ki, gondoljunk csak a legismertebbre, az „öreg hölgyre", a több mint 120 éves Eiffel-toronyra, vagy a múlt század 70-es éveiben épült Pompidou-központra, amely az elegáns Boubourg palotanegyed polgárait pukkasztotta hivalkodó szerkezetével. A Pompidou ma már a XX. századi modern építészet ikonikus darabjának számít, március 31-én pedig a workshop gálaestjének adott otthont, ex­k­luzív bejárást nyújtva Jeff Koons provokatív kiállítására.

Formabontó épület: Fondation Louis Vuitton


A város két legifjabb épülete ugyancsak emblematikus helyszíneknek ad sajátos karaktert, s várhatóan egy-két éven belül feliratkozik a kötelező látványosságok listájára. Párizs „városligete", a Bois de Boulogne fogadta be a Fondation Louis Vuitton kulturális központot, s ha csak annyit említünk, hogy építője Frank Gehry, aki a mára világhírűvé vált bilbaói Guggenheim Múzeum formáit tervezte, máris képbe kerülünk az épület egyedi stílusát illetően.

A Párizsi Filharmónia új koncerttermének "lebegő" nézőtere


Nem kevésbé izgalmas az északi La Villette parkban (Parc de La Vilette) helyet foglaló Párizsi Filharmónia (Philharmonie de Paris) új épülete, koncerttermében a különböző műfajokhoz variálható zenekari árkot felhőszerűen „lebegi" körbe a több mint  kétezer főt befogadó nézőtér különféle szinteken, minden szimmetriát és szögletes geometriai formát nélkülözve.

 

A pompa legendás helyszínei

Párizshoz hozzátartozik a csillogás, a pompa, melynek két markáns képviselője, az operaház (Opera Garnier) és a Lafayette luxusáruház (Galeries Lafayette Haussmann) idegenforgalmi látványosságként legalább annyira fontosak, mint műfajukban.

Az építőjéről elnevezett Opera Garnier pazar neobarokk épülete idén épp 140 éves, többnyelvű audio guide-dal egyénileg, saját tempónkban járhatjuk be, megcsodálhatjuk tereinek egyetlen modern műalkotását, Marc Chagall 1964-ben készített mennyezetfreskóját, s ha időnkbe belefér, nemcsak az épületről, a fantomlegendáról tudhatunk meg sok érdekességet, de a kor nagy művészeit, a XIX. századi operába járás etikettjét, a társasági élet kulisszatitkait is megismerhetjük elektronikus túravezetőnk segítségével.

A Lafayette-ben minden ragyog


A kifinomult ízlés és a francia stílus tárházának szokták titulálni a Haussmann sugárút leghíresebb épületét, amely 1912 óta kínálja a világ nagy divatmárkáinak (több mint 3500 brandnek) luxusportékáit, ma már mintegy 70 ezer négyzetméteren és 7 szinten.
A Lafayette szépsége azt is ámulatba ejti, aki nem szeret vásárolni: a neobizánci stílusú üvegkupoláján beáradó fény még ragyogóbbá teszi aranybevonattal díszített galériáit, oszlopait. Érdemes tehát betérni nézelődni, talán még a heti egyszeri ingyenes divatbemutatót is elcsíphetjük.

Az opera és az áruház szomszédságában a leghíresebb francia illatokat gyártó Fragonard cég két múzeumát is meglátogathatjuk: bemutatják a parfümgyártás történetét, tesztelhetjük illatfelismerési képességünket, de akár vásárolhatunk az év illatából is, ami idén a jázmin a Fragonard-nál.

 

A show megy tovább

„Elegancia, varázslat, érzelem" – hirdeti magáról a Champs-Elysée világhírű mulatója, a Lido. Legújabb revüjük premier előtti előadását a show rendezője, Franco Dragone kommentárjai, valamint négyfogásos, pezsgős vacsora mellett kísérhette figyelemmel a workshopra meghívott nemzetközi közönség.

A Lido új megashow-ja


A Csodálatos Párizs (Paris Merveilles) megashow látványban, különleges produkciókban, kiváló énekesekben és táncosokban, s a számítógépes vezérlésnek köszönhetően elképesztő vizuális effektekben bővelkedik, több mint másfél órán keresztül szegezi a néző figyelmét a színpadra.

A show után nyitott tetejű Citroën Kacsák repítették szállodáikba a vendégeket, a szolgálatkész sofőrök pedig kényesen ügyeltek arra, hogy az útvonal minél több nevezetességet érintsen. Az egyik legnépszerűbb városnéző szolgáltatást (nevük: 4 roues sous 1 parapluie) rendszeresen veszik igénybe rendezvényekre, csapatépítő tréningekre, de divatos az egyéni turisták és nászutas párok körében is.

S ha már a városnézésnél tartunk, tegyük fel a tortára a habot: üljünk fel a Bustronome fantázianevű városnéző étterembuszra, s fedezzük fel Párizst a francia konyha remekeinek ízlelgetése közben, hat fogáson keresztül.

Bustronome – városnéző étterembusz ínyenceknek

Az üvegtetejű guruló étterem 15 km-es sebességgel járja körbe a várost, érintve 19 emblematikus látnivalót, a Diadalívtől kiindulva, s az Eiffel-tornyon, Louvre-on, Notre Dame-on át ugyanoda visszaérkezve. Az étlap hátoldalán kis térkép mutatja az útvonalat, s egy úgynevezett audiotoll segítségével több nyelven hallgathatunk információkat arról a nevezetességről, amelyik fotójára épp rábökünk.

 

A cikk a Turizmus Panoráma májusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!