A madridi tartományban feloldják a járványügyi létszámkorlátozásokat

Forrás: MTI

 2021. október 01. 10:15

A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm tartományban a jövő héttől feloldják a járványügyi létszámkorlátozásokat – jelentette be Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök egy televíziós interjúban.

A változás értelmében október 4-étől a térség vendéglátóhelyeinek belső tereiben az eddigi 75 százalékról 100 százalékra emelik a fogadható vendégek arányát, és már nem kötik meg azt sem, hogy mennyien ülhetnek egy asztalnál. Eltörlik továbbá a létszámkorlátozást a templomokban, a lakodalmakon, a temetéseken és a kulturális intézményekben is.

A 6,7 millió lakosú tartományban szeptember 20-án kezdődtek fokozatos enyhítések azzal, hogy megszüntették a nyitvatartási korlátozásokat, amelyet a javuló járványügyi helyzet miatt most újabb engedmények követnek.
Továbbra is érvényben marad azonban a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyeken, így például a tömegközlekedésen vagy az üzletekben. Az iskolákban is maszkot kell hordani a tanórákon, az egyetlen lazítás, hogy szabad téri sportolás közben levehető, ha tartható a minimum másfél méteres távolság.

Eltörlik a madridi vendéglátóhelyek belső tereiben a létszámkorlátozást

Fotó: gregorylee/123RF.COM

Navarrában és Andalúziában péntektől törlik el a létszámkorlátozásokat. A déli tartományban azonban csak azokban a városokban és településeken, ahol az elmúlt 14 napban 50-nél kevesebb volt az új esetek megoszlása százezer lakosra vetítve.

Spanyolországban tavaly július óta nem látott szintre csökkent az új regisztrált fertőzések aránya, átlagosan százezer emberből 60-an fertőződtek meg az utóbbi két hétben.A dél-európai ország lakosságának átoltottsága meghaladja a 77 százalékot, mintegy 36,5 millióan kapták már meg a vakcinák gyártó által előírt összes dózisát. Egy adagot 79,4 szálék, 37,6 millió ember kapott eddig.

A magas átoltottság miatt több tartomány elkezdte bezárni a tömeges oltás érdekében létrehozott ideiglenes oltóközpontokat, például Baszkföldön, ahol a jelenleg oltható, 12 év feletti lakosság 88,5 százalékát oltották be, illetve Valenciában, ahol ez a szám 87,5 százalék.

Kapcsolódó cikkek