A Magas-Tátra az ünnepek alatt is nyitva tart

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. december 22. 09:32

A Magas-Tátra sícentrumai és kirándulóhelyei a kijárási korlátozás idején is folyamatosan várják a látogatókat. A legfrissebb attrakciók megtekintése mellett a hegységben bevezetett körültekintő járványügyi intézkedésekről is meggyőződhettünk az elmúlt napokban.

Szlovákiában december 19-étől – a jelenlegi tervek szerint január 10-ig – egész napos kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus-járvány miatt. Ezzel együtt az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és a drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltatóhelyet bezártak. Az utazást azonban nem korlátozzák, és a szabadtéri sportolás is megengedett, ezért a kirándulóhelyek és a síközpontok nyitva lehetnek.

December 14. óta a hotelek és egyéb szálláshelyek, illetve a síközpontok csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni. Az akvaparkok és a szállodák wellnesscentrumai átmenetileg bezártak. Az éttermek csak elvitelre adnak ki ételt és italt, a szállodavendégeknek a szobájukban szolgálják fel a reggelit és a vacsorát.

Ótátrafüredről siklóval pár perc alatt felérünk a Tarajkára

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Ugyanez igaz a sportközpontokra is: a pultnál megrendelt ételt-italt csak szabadtéren – sőt a teraszon kívül – lehet elfogyasztani; ám ez a rendelkezés szemmel láthatóan nem szegi kedvét a Magas-Tátrába érkező síelőknek és kirándulóknak.

 

Mindent megtesznek a nyitva maradásért

A Magas-Tátra turizmusáért dolgozó szakemberek a szlovák kormány intézkedéseivel összhangban mindent elkövetnek azért, hogy továbbra is fogadhassák a látogatókat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020. november 20-án megnyílt Tarajkán a Tátrai Jégtemplom, amelynek felavatása egyben a Magas-Tátra téli turistaszezonjának kezdetét is jelenti. A tátrai jégből épített attrakciót idén a szentpétervári Krisztus Feltámadása-templom inspirálta. A jégtemplomot Ótátrafüredről a Tarajka Siklóval, vagy gyalogosan, turistaútvonalon lehet megközelíteni. A siklóra ugyancsak 72 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel lehet felszállni, kézfertőtlenítés után, arcmaszkban; a fülkék belsejében antivirális fóliával borítottak minden olyan felületet, amelyhez az utasok hozzáérhetnek.

Tátrai Jégtemplom

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A 25 méter átmérőjű kupolába zárt jégdómhoz belépési folyosókon át, távolságot tartva juthatnak el a látogatók; a Magas-Tátra Központ vezetői a bent töltött időt és az egy időben bent tartózkodó személyek számát egyaránt korlátozzák. A jégtemplommal szemközti épületben egy interaktív lézerkiállítással is készültek a szervezők, a Kvantarium gyerekes családoknak is szórakoztató program.

A tavalyi téli idény rekordszámú, 250 ezer látogatót hozott a Tarajkára, ehhez képest a szakemberek a 2020/2021-es szezonban remélik a 125 ezres látogatószámot, ami épp csak a gazdasági túléléshez lesz elegendő.

A Lomnici-csúcs a Kőpataki-tó felől

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Szabadság a felhők felett

A Magas-Tátra Központ munkatársai kemény, havas télben reménykednek, ami talán javíthat az eddigi mutatókon. A havazás megérkezéséig nyolc műhavas sípályán lehet lesiklani, öt Tátralomnicon, három a Csorba-tónál várja a síelőket, snowboardosokat. Tátralomnicon a kijárási tilalom életbe lépésének napján is sokan kihasználták, hogy a síközpontok nyitva lehetnek. Itt van Szlovákia egyik legjobban felszerelt és legváltozatosabb sícentruma; a pályarendszer 1300 méteres szintkülönbsége Közép-Európában is rekordnak számít.

Lentről indulva két szakaszban, kabinos felvonóval juthatunk fel a pályarendszer tetejére, a Kőpataki-tóhoz. Aki a csúcsot is szeretné meghódítani, az a nyeregből függőkabinos lanovkával utazhat tovább a Tátra második legmagasabb pontjára. Az 1940-ben épült drótkötélpályán 2634 méter magasra, a csend, a napsütés, a csipkés hegycsúcsok birodalmába érkezünk.

Ilyen panoráma fogad a Lomnici-csúcsról

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A Lomnici-csúcson 50 percet kapunk, hogy magunkba szívjuk az egyedülálló látványt, és hogy a Dedo (vagyis: Apó; a csúcsot is így becézik) kávézóban megigyunk egy Blue Mountain kávékülönlegességet, forró csokit vagy más lélekmelegítőt. A felhők fölött, a ragyogó napsütésben eltöltött szűk óra valósággal kimossa belőlünk a hónapok óta tartó bezártság, monotonitás és a téli szürkeség hordalékát.