A magyar-horvát kulturális örökségről nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2021. december 10. 10:14

Több száz műtárgyon keresztül mutatja be Magyarország és Horvátország kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatát a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása. A tárlaton megtekinthető többek között az első ismert horvát zászló és Könyves Kálmán gyűrűje is.

Az „Ars et virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége” című időszakos, a zágrábi Galerija Klovićevi dvorival közösen rendezett tárlat célja, hogy erősítse a két nemzet összetartozás-élményét - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum.

A magyar és a horvát történészek, művészettörténészek és muzeológusok által összeállított koncepció kiemelt figyelmet fordít a közös múltat szimbolizáló tárgyak kiválasztása mellett az új kutatási eredmények szakszerű közlésére is.

A 308 tárgyból álló tárlat - melyek közül 106 magyar gyűjteményekből származik - részben kronologikusan, részben tematikusan vezeti végig a látogatót a két ország kulturális örökségének kapcsolódási pontjain.

Látható lesz például Könyves Kálmán gyűrűje, a legrégebbi ismert horvát zászló, Zrínyi Miklós sisakja és szablyája a 16. század közepéről, és Majláth Györgyné 1867-ből származó koronázási díszruhája is.

mnn

A 308 tárgyból álló tárlat részben kronologikusan, részben tematikusan vezeti végig a látogatót a két ország kulturális örökségének kapcsolódási pontjain

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Emellett a kiállításon láthatók Munkácsy Mihály és Vlaho Bukovac festményei is. A kiállítás december 10-től egészen 2022. március 15-ig látogatható. A budapesti tárlat testvérkiállítása 2020-ban az év kiállítása lett Horvátországban.

A megnyitón köszöntőbeszédet mondott L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint Antonio Picukarić, a Galeria Klovičevi dvori intézet igazgatója. Beszédet mondott Vlado Mikšić tiszteletes és Nina Obuljen Koržinek, a Horvát Köztársaság kulturális és médiaügyi minisztere. A tárlatot Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere nyitotta meg. Az esemény háziasszonya Dancs Annamari, az Operettszínház művésznője volt.