A Magyar Nemzeti Bank száz évéről nyílt kiállítás a Pénzmúzeumban

Forrás: turizmus.com

 2024. április 26. 17:44

Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel április 26-án új időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban. A dátumválasztás nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba.

Egyedi, informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák-Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, feladatköreit. Bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait. Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékérem-tervek kerülnek karnyújtásnyira a látogatóktól.

A kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti eseményeket digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek felhasználásával viszik közelebb a látogatókhoz.

A Magyar Nemzeti Bank 100 éve című kiállítás

Fotó: Pénzmúzeum

A december 30-ig nyitva tartó, ingyenesen látogatható tárlat jó kiegészítő programja lehet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról. Betekintést nyerhetünk az elnöki irodába, egy korabeli bankfiókba és a Szabadság téri székházba is a makettjén keresztül.

Április 26-án indult el az MNB 100 országos kvízversenye is, amelyen középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat. A fél éven át tartó vetélkedő kérdései döntően a jegybank történetéhez kapcsolódnak gazdasági és pénzügyi kérdésekkel kiegészülve. A verseny során összesen száz nyereményt vihetnek haza a diákok.